Dostupni linkovi

HRW: Novi zakon o populaciji u Iranu narušava prava žena


Dodavanjem postojećih ograničenja pristupu kontracepciji i abortusu, zakon krši prava žena na seksualno i reproduktivno zdravlje i dovodi u opasnost zdravlje i živote žena, kaže HRW
Dodavanjem postojećih ograničenja pristupu kontracepciji i abortusu, zakon krši prava žena na seksualno i reproduktivno zdravlje i dovodi u opasnost zdravlje i živote žena, kaže HRW

Human Rughts Watch (HRW) poziva Iran da ukine odredbe novog zakona za koje se navodi da potkopava prava, dostojanstvo i zdravlje žena, uskraćujući im pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti i informacijama.

"Iranski zakonodavci izbjegavaju rješavati mnoge ozbiljne probleme Iranaca, uključujući nesposobnost vlade, korupciju i represiju, i umjesto toga napadaju temeljna prava žena", rekla je Tara Sepehri Far, viša istraživačica za Iran u HRW-u, u izjavi od 10. novembra.

Prvo odobrenje u parlamentu u martu, prijedloga zakona o "podmlađivanju stanovništva i pomoći porodici" podržalo je iransko Vijeće čuvara 1. novembra. Zakon će stupiti na snagu kada bude potpisan i objavljen u službenom listu. HRW kaže da se stupanje na snagu zakona očekuje u narednih mjesec dana.

Zakon zabranjuje sterilizaciju i besplatnu distribuciju kontracepcijskih sredstava u javnom zdravstvenom sistavu osim ako trudnoća ne ugrožava zdravlje žene. Nekoliko članova takođe "dodatno ograničava već ograničeni pristup sigurnom abortusu", rečeno je iz HRW-a.

Dodavanjem postojećih ograničenja pristupu kontracepciji i abortusu, zakon krši prava žena na seksualno i reproduktivno zdravlje i dovodi u opasnost zdravlje i živote žena, prema njujorškoj organizaciji za ljudska prava.

Trenutno, abortus se u u Iranu može legalno obaviti tokom prva četiri mjeseca trudnoće ako se tri ljekara slože da trudnoća ugrožava život žene ili da fetus ima teške mentalne ili fizičke nedostatke koji bi majci stvorili ekstremne poteškoće.

XS
SM
MD
LG