Dostupni linkovi

Španija: Bivši kralj Juan Carlos napustio zemlju


Bivši kralj Španije Juan Carlos
Bivši kralj Španije Juan Carlos

Bivši španski kralj Juan Carlos napustio je zemlju i otišao na nepoznato odredište nekoliko sedmica nakon što je njegovo ime povezano sa istragom o navodnoj korupciji, prenosi BBC.

Juan Carlos (82) najavio je taj potez u ponedjeljak u pismu svom sinu Felipeu kojem je predao vlast prije šest godina.

Rekao je da će biti na raspolaganju ako tužioci budu trebali da ga saslušaju.

Španski Vrhovni sud otvorio je istragu zbog navodne umiješanosti Juana Carlosa u ugovor o izgradnji brze pruge u Saudijskoj Arabiji.

Bivši kralj je najvjerovatnije već napustio zemlju kad je pismo objavljeno u ponedjeljak, piše španski list El País. Nejasno je gdje se nalazi Juan Carlos, iako neki španski mediji navode da se nalazi u Dominikanskoj republici.

Ured za migracije Dominikanske republike u odgovor na te medijske navode saopštio je Reutersu da nisu registrovali ulazak bivšeg kralja u zemlju.

Bivši kralj pomogao je Španiji da mirno obnovi demokratiju nakon smrti diktatora Franciska Franka 1975. godine, navodi Reuters.

Kralj Felipe zahvalio je Juanu Carlosu za njegovu odluku, podvlačeći "historijski značaj koji njegov otac predstavlja" za demokratiju u Španiji.

Juan Carlos je abdicirao 2014. godine, izgubivši imunitet kojeg španski ustav garantuje šefu države.

Abdicirao je nakon skoro 40 godina kao kralj, a zbog korupcijske istrage u koju su bili uključeni suprug njegove kćerke i kontroverzni put koji je uključivao lovljenje slonova, a na koji je Carlos otišao tokom španske finansijske krize.

Iz kraljevske palače je u martu saopšteno rekla da će Juan Carlos prestati primati godišnju podršku u iznosu od 194 hiljade eura.

XS
SM
MD
LG