Dostupni linkovi

Španci na ulicama proslavili ukidanje vanrednog stanja


Slavlje u Barseloni nakon ukidanja policijskog časa, 9. maj
Slavlje u Barseloni nakon ukidanja policijskog časa, 9. maj


Španci su na ulicama gradova širom zemlje proslavili ukidanje vanrednog stanja i noćnog policijskog časa uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Policijski čas je bio na snazi šest meseci i ukinut je 8. maja u ponoć.

U Madridu je policija morala da rasteruje veliki broj mladih sa glavnog trga Puerta del Sol gde su se zabavljali, a veliki broj tinejdžera i odraslih proslavljao je ukidanje ograničenja na trgovima i plažama u Barseloni.

Od 9. maja su u Španiji ponovo otvoreni restorani koji će raditi do 23 sata, ali uz ograničenja broja gostiju na 30 odsto kapaciteta i najviše četiri osobe za stolom.

Barselona: Pet hiljada ljudi testiralo mjere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Sa ukidanjem vanrednog stanja, ukinute su i zabrane putovanja po regionima Španije, a ublažene su i mnoge mere koje se odnose na društvena okupljanja.

Samo u četiri od 19 regiona i dalje je na snazi policijski čas.

Uprkos kritikama pojedinih regionalnih funkcionera i opozicionih ličnosti, španska vladajuća koalicija levog centra odbila je da produži vanredno stanje, što je predstavljalo pravni kišobran za donošenje opsežnih mera protiv COVID-19.

Premijer Pedro Sančes rekao je da bi postojeći propisi trebalo da budu dovoljni da odgovore na izbijanje epidemija na regionalnom nivou jer se ubrzava vakcinacija.

Broj novih infekcija korona virusom u Španiji pao je u petak, 7. maja, na 198 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, iako Madrid i severni Baskijski region imaju više nego dvostruko veću stopu.

Španija je na početku pandemije bila jedno od najvećih žartišta korona virusa, a od posledica zaraze u toj zemlji je preminulo skoro 79 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG