Dostupni linkovi

Parlament Holandije glasao za ulazak Bugarske u Šengen


Fotoarhiv: Jedan od graničnih prelaza u Evropi
Fotoarhiv: Jedan od graničnih prelaza u Evropi

Parlament Holandije glasao je za ulazak Bugarske u šengensku zonu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bugarske Kalin Stojanov.

„Sada jedina prepreka ostaje protivljenje Austrije“, rekao je 22. decembra Stojanov.

Kako prenosi agencija BTA, naveo je da su u toku intenzivni pregovori Bugarske i Rumunije sa austrijskim zvaničnicima.

„Nadam se da će Austrija odluku doneti u narednim danima ali sumnjam da bi to moglo da se dogodi pre Nove godine“, naveo je Stojanov.

Sofija i Bukurešt nastoje da se pridruže Šengen zoni ali ih je u tome do sada sprečavalo protivljenje Austrije i Holandije. Bugarsku je blokirala i Mađarska zbog uvođenja tranzitne takse na ruski gas ali je posle suspenzije te takse odustala od protivljenja.

Zvaničnici zadovoljni

Predsednik Vlade Bugarske Nikolaj Denkov rekao je da je odluka Holandije bila očekivana i da je Sofija sada u boljem položaju za pregovare sa Austrijom.

On je rekao i da se u pregovorima vodi računa o rezervama austrijske strane u vezi sa ilegalnim migracijama.

Vicepremijerka i šefica bugarske diplomatije Marija Gabrijel takođe je pozdravila odluku holandskog parlamenta.

"Sigurna sam da je to u interesu cele Evropske unije", rekla je Gabrijel.

Ekspertska misija Evropske komisije ocenila je pre godinu dana da su Bugarska, Rumunija i Hrvatska spremne da uđu u Šengen ali se Holandija i Austrija sa tim nisu saglasile - pri čemu se Holandija snažno protivila pristupanju Bugarske, a Austrija i Bugarske i Rumunije.

Prethodno je, u novembru 2022. holandski parlament usvojio rezoluciju kojom je od vlade zatraženo da sprovede provere pre nego što donese odluku o prijemu Bugarske i Rumunije.

Od tri pomenute države u Šengen je 1. januara ove godine ušla samo Hrvatska.

Šengenski prostor je najveća zona u svetu u kojoj je omogućeno putovanje bez pasoša. Uključuje 22 članice Evropske unije, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

XS
SM
MD
LG