Dostupni linkovi

Čestitke nakon izbora nove Vlade Crne Gore iz susjedstva i šire


Izbor nove Vlade Crne Gore, Podgorica
Izbor nove Vlade Crne Gore, Podgorica

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, čestitao je formiranje nove Vlade u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo budućom saradnjom sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Od nove vlade Varhelyi je zatražio da ubrzaju i prodube reforme i poručio da je sljedeća prekretnica za zemlju ispunjavanje prelaznih merila za poglavlja o vladavini zakona.

Na Twitteru se oglasila i Ambasada Sjedinjenih Država u Podgorici.

"Radujemo se radu sa Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi potrebnih za pristupanje EU i produbljivanju našeg partnerstva".

"Čestitke premijeru Krivokapiću i njegovim novim članovima Vlade. Ovo je istorijski trenutak", napisala je na Twitteru ambasadorica Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Maddocks.

Reakcije stižu i iz susjednih zemalja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poželio je Krivokapiću uspjeh u obavljanju nove funkcije.

„Nadam se da ćete Vi i Vaša Vlada svojim radom doprineti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za svima potreban ekonomski napredak“, napisao je Vučić na svom Twitter profilu.

On je poručio Krivokapiću da će u Srbiji imati iskrenog partnera.

„Na nama je da gledamo u budućnost i da radimo na dobrobit naših građana“, naveo je Vučić.

I predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je Zdravku Krivokapiću.

”Nadam se da ćete, zajedno sa svojim timom, vredno raditi na još boljim vezama i produbljivati saradnju između Srbije i Crne Gore, kao i na stalnom unapređivanju odnosa u našem regionu”, navodi se u čestitki Dačića.

Dačić je poručio i da će Srbija i Narodna skupština biti otvoreni za svaki vid saradnje, koji će doprineti "prosperitetu i stalnom napretku odnosa Srbije i Crne Gore i odnosa između dva bratska naroda srpskog i crnogorskog, kao istorijski najbližih u svakom pogledu."

Čestitku je uputio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija saopšteno je iz ove institucije.

„Uvjeren sam da ćete zajedno sa ministrima u novoizabranoj Vladi predano raditi na ekonomskom osnaživanju i prosperitetu vaše zemlje i svih njenih građana te da će dobri odnosi između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz Vašu podršku, i dalje jačati i produbljivati se na dobrobit naših naroda,“ navodi se u saopštenju.

Naime, glasovima 41 poslanika, od ukupno 81 u crnogorskoj Skupštini izabrana je Vlada Crne Gore, na čelu sa Krivokapićem.

Nova Vlada imaće jednog potpredsjednika i 12 ministara, a ministri su nestranačke ličnosti.

Ovo je prva vlada u Crnoj Gori koju poslije tri decenije ne formira Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovća, koja je poražena na izborima 30. augusta ove godine.

Na tim izborima novoizabrani premijer, kao nestranačka ličnost bio je nosilac najjače od tri koalicije koje su osvojile vlast, a koju većinski čini prosrpski Demokratski front.

Ko je Zdravko Krivokapić, novi premijer Crne Gore?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Za jedinog potpredsjednika vlade Crne Gore izabran je Dritan Abazović iz URA , kako bi, pošto je Aleksa Bečić iz Demokrata ranije izabran za šefa parlamenta, nosioci tri pobjedničke koalicije zauzeli ključna mjesta u državi. Naravno, ne računajući poziciju šefa države na kojoj ostaje lider DPS-a Milo Đukanović čiji mandat traje do 2023. godine.

XS
SM
MD
LG