Dostupni linkovi

Zakon o zaštiti ćirilice će preispitati Ustavni sud Republike Srpske


Natpis na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, 3. septembra 2021. godine
Natpis na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, 3. septembra 2021. godine

Na sjednici zajedničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i Vijeća naroda RS, održanoj u petak, 15. oktobra, nije usaglašen tekst Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) član komisije Senad Bratić.

"Tekst Zakona po zakonodavnoj proceduri sada ide u Ustavni sud RS, koji će odlučivati o njegovoj ustavnosti", kazao je Bratić.

Ovaj Zakon došao je na dnevni red zajedničke komisije i Vijeća naroda RS obzirom da nije dobio podršku u Vijeća naroda u tom entitetu na sjednici koja je održana 7. oktobra jer klubovi Bošnjaka i Hrvata u ovom tijelu nisu glasali za tekst Zakona.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata su 23. septembra pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer, kako tvrde, Zakon nije u skladu sa Ustavom RS zbog toga što se jezik i pismo srpskog naroda favorizuje u odnosu na jezike i pisma druga dva konstitutivna naroda u RS.

Sporni zakon usvojen je u NSRS 15. septembra na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije.

Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u RS se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u ovom entitetu kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, navodi se u članu 1. ovog Zakona, koji određuje i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.

Ukoliko Zakon bude oboren na Ustavnom sudu RS, vraća se u Narodnu skupštinu RS na razmatranje.

Ukoliko Ustavni sud RS ne proglasi neustavnim Zakon, u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS najavljuju da će apelaciju za ocjenu ustavnosti uputiti Ustavnom sudu BiH.

XS
SM
MD
LG