Dostupni linkovi

Priče žrtava iranskog sudije koji je pronađen mrtav u Rumuniji


Iransko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv Golamreza Mansuri zbog navodne korupcije.
Iransko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv Golamreza Mansuri zbog navodne korupcije.

Nekoliko dana nakon što je Azam Jangravi uhapšena u Teheranu prije dvije godine zbog skidanja svoje marame s glave u znak protesta protiv pravila oblačenja, sudija joj je rekao da je njen čin pokazao da je mentalno nesposobna i da joj ne smije biti dozvoljeno da radi, uči ili odgaja svoju kćerku, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Sudija ju je nazvao "prostitutkom" i zaprijetio joj da će joj uništiti život. Što je i pokušao.

Jangravi je u predzadnjoj sedmici juna, iz egzila u Kanadi, rekla za Radio Farda, Iranski servis RFE/RL, da je otpuštena s posla u iranskom istraživačkom institutu, spriječena da završi studije na privatnom univerzitetu i osuđena na tri godine zatvora, dok joj je sud prijetio da će joj oduzeti kćerku i predati je njenom bivšem suprugu, koji dijete nije posjetio nekoliko godina.

Plašeći se da će izgubiti svoje jedino dijete, Jangravi je pobjegla iz Irana.

Ona je jedna od nekolicine Iranaca koji su objavili priče o svojim susretima sa sucem Golamrezom Mansurijem, koji je i sam postao bjegunac od iranskog pravosuđa, prije nego što je 19. juna pronađen mrtav nakon neobjašnjivog pada s gornjeg sprata rumunskog hotela u kojem je boravio.

Sudija, star 52 godine, bio je "pod sudskom kontrolom" nakon što ga je, na zahtev Teherana, Interpol uhapsio 12. juna.

Golamreza Mansuri pronađen je mrtav 19. juna.
Golamreza Mansuri pronađen je mrtav 19. juna.

Bilo mu je zabranjeno da napušta zemlju i bio je dužan da se redovno javlja vlastima. Rumunske vlasti dale su rok Teheranu da preda dokumentaciju o izručenju do 10. jula.

Iransko pravosuđe progonilo je Mansurija zbog navodne korupcije koja uključuje podmićivanje u vrijednosti oko 500.000 eura, dok su Reporteri bez granica (RSF) i druge grupe za zaštitu prava tražile da bude procesuiran zbog svoje uloge u "hapšenju i mučenju" najmanje 20 novinara 2013. godine.

Reporteri bez granica podnijeli su prijavu protiv Mansurija ranije tokom juna u Njemačkoj, gdje se prvi put pojavio nakon bijega iz Irana. Sudija je tvrdio da je napustio Iran zbog liječenja, ne precizirajući o kakavom zdravstvenom problem se radi, te da se planirao vratiti čim se ukinu ograničenja putovanja uvedena zbog pandemije koju je izazvao korona virus.

"Maltretirao je mnoge koristeći svoj autoritet službenika na niskom položaju", kaže izvršna direktorica organizacije ‘Pravda za Iran’ iz Londona Šadi Sadr, advokatica za ljudska prava koja je intervjuisala nekoliko bivših zatočenika čije je slučajeve vodio Mansuri.

Sadr je rekla da vjeruje da je Mansuri radio pod vodstvom iranskog obavještajnog i sigurnosnog aparata.

"Služio je kao njihova mašina za potpis, i za Ministarstvo za obavještajne poslove i za Islamski revolucionarni gardijski korpus (IRGC). Radio je sve što su mu govorili da radi u slučajevima protiv novinara, internetskih aktivista i drugih", rekla je Sadr za RFE/RL.

Sadr je kazala da bivši zatočenici imaju različite priče o tome kako se Mansuri odnosio prema njima.

"Neki kažu da je prema njima postupao vrlo oštro; drugi, uključujući novinare s kojima sam razgovarala, rekli su da se šalio s njima, a onda ih je poslao u samicu u zatvor Evin", rekla je, pozivajući se na zloglasni objekat u Teheranu.

‘Ne postaje se lopov preko noći’

Nakon što je Mansuri izašao kao suoptuženik u velikom suđenju protiv korupcije koje je pokrenuto u Teheranu početkom juna, nekoliko novinara koje je progonio putem društvenih mreža opisalo je svoje nevolje.

Jedan od njih, Purija Alami, citirao je Mansurija kako je rekao njegovoj majci da je donio presude "u ime Boga".

Mansuri je također optužen da je naredio hapšenje braće i sestre voditelja GEM TV-a, britanskog državljanina Saeda Karimijana, kako bi ga natjerao da zatvori zabavnu mrežu sa sjedištem u Dubaiju. Karimijana je u odsutnosti osudio iranski sud za širenje protivdržavne propagande i kasnije je strijeljan u Istanbulu 2017. godine; turska vlada je navela da je ubistvo povezano s finansijskim poslovima.

Iznošenje tijela Golamreza Mansurija iz hotela u centru Bukurešta.
Iznošenje tijela Golamreza Mansurija iz hotela u centru Bukurešta.

Teheranski advokat Nemat Ahmadi nazvao je Mansurija "malim Mortazavijem", što je referenca na bivšeg teheranskog tužioca Saeeda Mortazavija, poznatog kao "Koljač za štampu" zbog njegove uloge u zatvaranju desetina reformističkih publikacija i pritvaranju novinara.

Nemati je istraživao kako su zvaničnici dali Minsuriju potpunu slobodu da služi "na ključnim funkcijama".

"Niko ne postaje lopov preko noći", citirali su iranski mediji Ahmadija.

Konzervativna bivša zastupnica Alireza Zakani opisala je Mansurija kao "naoko revolucionarnog, dobronamjernog i religioznog čovjeka", ali je sugerisala da se iza njegovog "revolucionarnog" ponašanja skriva velika umiješanost u korupciju.

Glavni urednik konzervativnog dnevnog lista Jomhuri Eslami, Hojatoleslam Masih Mohajeri, rekao je da je slučaj Mansuri "upozorenje" za klerikalni establišment.

"Uprkos svom kriminalnom dosijeu, uspio je pristupiti nekim najosjetljivijim položajima tako što se žalio na ovo i ono i približio se najvišim zvaničnicima pravosuđa", napisao je Mohajeri ove sedmice.

Sadr je rekla da slučaj naglašava ukorijenjenu korupciju u iranskom pravosuđu, koje se dugo optužuje da je oružje državne represije.

"Korupcija je toliko raširena u pravosuđu da je neko ko je korumpiran kao Mansuri bio u jednom trenutku zadužen za sud koji se bavio oduzimanjem zemlje", rekla je.

"Oni su poput mafijaške organizacije", dodala je.

Rumunski mediji citirali su policijske istražitelje koji sugerišu da je Mansurijeva smrt izgledala kao samoubistvo, ali prema podacima Rumunskog servisa RFE/RL nije isključena mogućnost ubistva.

Generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Deloar (Christophe Deloire) rekao je 19. juna da je Mansurijeva iznenadna smrt bila "poricanje pravde".

Jangravi, koja sada živi sa kćerkom u Kanadi, rekla je da je razočarana što je sudija umro prije nego što se suočio sa pravdom.

"Željela sam da mu se sudi pred pravičnim i transparentanim sudom", rekla je.

XS
SM
MD
LG