Dostupni linkovi

Nose li žene veći emotivni teret u pandemiji?


Jenny Adams (36) radi u koordinatorka pogrebnih ceremonija u New Yorku kaže da žene u pandemiji treba da paze jedna na drugu. New York, april 2020.
Jenny Adams (36) radi u koordinatorka pogrebnih ceremonija u New Yorku kaže da žene u pandemiji treba da paze jedna na drugu. New York, april 2020.

Istraživanje centra Pew o razmišljanjima i emocijama Amerikanaca vezanim za ljudsku patnju u pandemiji i drugim nedavnim tragičnim dešavanjima pokazala su da su muškarci i žene drugačije odgovorili na neka pitanja. Zašto?

Pandemija je imala veći uticaj na žene u ekonomiji, ali i u pogledu obaveza kod kuće. U periodu previranja, žene mogu da nose i veći emotivni teret od muškaraca kako je pokazalo ovo istraživanje.

Pitanja koja su postavljana ispitanicima bila su – Koliko često ste u posljednjih godinu dana razmišljali o velikim životnim pitanjima? Koliko osjećate empatiju prema drugima u teškoj situaciji? Imate li potrebu da pomognete drugima? Jeste li zahvalni za dobre stvari u svom životu? Da li osjećate da ponekad ne možete da podnesete loše vijesti?

Istraživanje je takođe pokazalo da su žene sklonije da vjeruju u to da se "sve dešava sa nekim razlogom". Pitanja su se dotakla i vjerovanja u život nakon smrti, reinkarnaciju i natprirodne sile.

Žene više razmišljaju o smislu života

Dvije trećine žena (ukupno 66 posto) reklo je da je u posljednjih godinu "često" ili "ponekad" razmišljalo o velikim životnim pitanjima kao što je smisao života, ima li patnja smisla i zašto se strašne stvari dešavaju ljudima. Muški ispitanici su u 55 posto slučajeva dali iste odgovore, odnosno rekli da "često" ili "ponekad" razmišljaju o tome.

Kada se govori o empatiji prema ljudime, žene su u većem procentu od muškaraca rekle da saosjećaju sa patnjama drugih – 71 posto žena naspram 53 posto muškaraca.

Takođe, veći procenat žena je izrazio želju da pomogne, 46 posto, dok je takvu spremnost iskazalo 34 posto muškaraca.

Zamor lošim vijestima

Ženama više smetaju i loše vijesti i zahvalnije su od muškaraca na pozitivnim stvarima u životu – 76 posto žena naspram 67 posto muškaraca.

Za žene u Americi su ovakva osjećanja zahvalnosti "česta", kako je pokazalo istraživanje, dok većina muškaraca kaže da "ponekad" ima takve osjećaje.

Loše vijesti češće umaraju žene nego muškarce. Približno četvrtina žena (27 posto) u poređenju sa nešto manjim procentom muškaraca (20 posto) loše vijesti "često" umaraju ili im je previše takvih sadržaja. Čak 79 posto žena je reklo da se "ponekad" osjeća tako dok je isto reklo 65 posto muškaraca.

Istraživački Pew centar je i 2019. imao slične rezultate o zamoru lošim vijestima.

Žene su takođe više zabrinute kada čuju loše vijesti da se nešto slično može desiti i njima – 65 posto naspram 55 posto.

S druge strane, muškarci su skloniji da priznaju da su osjećali zadovoljštinu "često" ili "ponekad" ako smatraju da je osoba koja prolazi kroz negativno iskustvo "dobila ono što je zaslužila" – 37 posto muškaraca naspram 31 posto žena.

Rodne razlike u pogledu vjerovanja

Istraživanje se jednim dijelom bavilo i vjerovanjima u pogledu života nakon smrti i natprirodnih sila.

Tri četvrtine žena, na primjer, vjeruje da se sve u životu dešava sa razlogom, u poređenju sa šest od deset muškaraca koji imaju takav stav.

Žene, slično tome, mnogo više od muškaraca vjeruju u sudbinu – 51 posto žena naspram 35 posto muškaraca – odnosno u to da je život predodređen.

Osam od deset Amerikanki kaže da vjeruje u raj (78 posto), što je deset procenata više od muškaraca koji izražavaju ista vjerovanja. Žene takođe više vjeruju u reinkarnaciju – 38 posto žena naspram 27 posto muškaraca.

Istraživanje je utvrdilo da je među Amerikancima religija važnija ženama nego muškarcima s obzirom da su religiju okarakterisale kao "veoma važnu" u svojim životima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG