Dostupni linkovi

Švicarski referendum zabrinuo Brisel


Poziv na glasanja na švicarskom referendumu.
Europska unija žali zbog referenduma na kojem su Švicarci ograničili imigracije iz zemalja EU-a.

Konačni rezultati nedjeljnog referenduma pokazali su kako je svoje "Da" na listiću zaokružilo 50,3 posto punoljetnih gradjana.

Evropska komisija istaknula je da je glasanje bilo protiv načela slobodnog kretanja ljudi.

Briselska administracija saopćava da će preispitati kako će se referendum odraziti na buduće odnose sa Švicarskom. Britanski šef diplomacije William Hague je dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova 28 članica EU rekao da se „demokratski rezultat referenduma u Švicarskoj mora poštovati, no da će se morati raspraviti što to u praksi znači za odnose EU i Švicarska“.

Neutralna Švicarska nije članica EU, ali imigracijsku politiku temelji na slobodi kretanja građana - u i iz - EU .

Neki političari , uključujući i ministre jakih članica EU, poput Francuske i Njemačke , su predložili da ukoliko Švicarska suspendira useljavanje iz država EU-a , da bi Bruxelles trebao preispitati preferencijalne trgovinske i gospodarske odnose s Švicarskom.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je na francuskom RTL radiju u Parizu izjavio da je zabrinut zbog ishoda referenduma u Švicarskoj i da je očito da se zemlja zatvara u sebe.

“ Po mom mišljenju to je loša vijest i za Evropu i za Švicarsku”.


Sama švicarska vlada je pozivala da gradjani zaokruže "Ne" na referendumu koji je inicirala ekstremno desničarska Švicarska narodna stranka .

Ishod referenduma obvezuje vladu da u roku od tri godine donese zakon koji je u skladu s njegovim rezultatima. To znači da će se ograničiti boravišne dozvole za strane državljane , uključujući i one koje se odnose na prekogranične migranate, te tražitelja azila.

Stranci čine oko jednu četvrtinu švicarskog stanovništva. Veći postotak stranaca je samo u Luksemburgu . Oko 70.000 imigranata zatraži boravak u Švicarskoj svake godine .

Analitičari kažu da ishod referenduma odražava rastuću zabrinutost među običnim Švicarcima koji smatraju da bi imigranti mogli dodatno „ nagristi posebitosti ove Alpske nacije, da podižu rast cijena stanova, da je javni gradski prijevoz pretrpan, da je veća konkurencija za posao, te da raste stopa kriminala“ .

Uz visoku nezaposlenost, posebno među mladima u mnogim dijelovima Europske unije, analitičari upozoravaju da bi ishod švicarskog referenduma mogao imati efekte i u drugim zemljama, gdje su antiimigracijske stranke dio političkog tijela , a u nekim slučajevima imaju snažnu podršku naroda .

Jedan od švicarskih birača potvrdjuje da ekonomski strah leži iza zaokruživanja „Da" na referendumskom listiću:

" Ljudi se plaše da će imigranti doći u velikom broju, masovno, i uzeti nam posao, što, po mom mišljenju , nije u redu . "

Drugi birač , Jeremy Saiti, također ističe da postoje frustracije zbog smanjenjih mogućnosti , posebno za mlade ljude .

" Mnogi mladi Švicarci su završili pripravnički staž, ali nemaju posla , i onda dodje neki mladi Francuz i dobije posao. Ja razumijem njihove frustracije . Ali glasao sam „Ne“ jer mi smo u srcu Europe . Bojim se da Švicarska ne bude pokusni kunić i da bi ovo što se događa ovdje, bi se moglo dogadjati u Evropi, u idućoj ili u slijedećih nekoliko godina ".

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da je gotovo siguran da EU mora revidirati svoje sporazume sa Švicarskom u svijetlu nedjeljenog glasanja.

" S druge strane , moramo uzeti u obzir rezultate . U ugovroima izmedju EU i Švicarske , slobodno kretanje građana EU je zajamčeno . I sada , u skladu s referendumskim rezultatimaŠvicarska mora mijenjati zakone i ograničiti slobodu kretanja i za građane EU , a onda moramo reagirati , raspravljati a možda ponovno pregovarati o sporazumima sa Švicarskom . "

EU je najveći trgovinski partner službenog Berna, a samo u 2013., članice Unije kupile su više od 120 milijarde dolara vrijednih roba iz Švicarske.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG