Dostupni linkovi

Švedska podigla optužnicu zbog špijuniranja izbeglica za Iran


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Švedsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv Iračanina, čije ime nije objavljeno, zbog špijunaže za Iran jer je prikupljao informacije o arapskim izbeglicama u Švedskoj, Belgiji i Holandiji.

Tužilac Hans-Jorgen Hanstrom rekao je da je optuženi za Iran prikupljao lične podatke o Ahvazima, iranskim Arapima, pretvarajući se da je iz arapskih medija.

Hanstrom je naglasio da je optuženi bio aktivan tokom četiri godine do ovog februara, te da je navodno prikupljao informacije sa foruma na internetu koje su koristile pristalice opozicije.

Tužilac je dodao da je osumnjičeni navodno komunicirao sa agentima iranske obaveštajne službe putem interneta ili lično, uključujući i susrete u Teheranu.

Muškarac koji ima iračko i švedsko državljanstvo je uhapšen 27. februara i nalazi se u pritvoru od 1. marta, objavila je Švedska služba bezbednosti (SAPO).

Špijuniranje izbeglica je "veoma ozbiljan zločin", navela je agencija, pojašnjavajući da se "ljudi koji su već ranjivi ne usuđuju da vežbaju svoje ustavom zagarantovane slobode i prava u Švedskoj", prenosi agencija Asošijejted Pres.

Sud u Stokholmu je objavio da će suđenje biti održano od 19. novembra do 11. decembra i da će deo biti iza zatvorenih vrata.

Osumnjičeni je odbacio optužbe.

XS
SM
MD
LG