Dostupni linkovi

Švedska želi povećati budžet za odbranu zbog 'ruskog djelovanja'


Vojna vježba "Sjeverni vjetar" koju je 2019. izvela švedska vojska.
Vojna vježba "Sjeverni vjetar" koju je 2019. izvela švedska vojska.

Lijevo orijentirana švedska vlada predložila je u četvrtak, 15. oktobra, povećanje budžeta za odbranu od 40 posto od 2021. do 2025. godine, a ministar odbrane rekao je da je do tog poteza došlo jer se situacija sigurnosne politike u regiji "pogoršala tokom vremena" kao "posljedica ruskog djelovanja".

"To je najveće povećanje obrambene sposobnosti u 70 godina", rekao je ministar obrane Peter Hulqvist na konferenciji za novinare, izvijestio je AP.

"Ne može se isključiti oružani napad na Švedsku."

"Imamo situaciju u kojoj je ruska strana spremna upotrijebiti vojna sredstva za postizanje političkih ciljeva", rekao je novinarima ministar odbrane.

"Na temelju toga imamo novu geopolitičku sigurnosnu situaciju s kojom se moramo nositi."

Vladin prijedlog kaže da, ako se napad dogodi, može započeti napadima na važne civilne i vojne ciljeve, sabotažom i "likvidacijom ključnih ljudi".

Čitav će teritorij "biti pogođen intenzivnim borbenim aktivnostima s velikim posljedicama lokalno i regionalno", navodi se.

Švedska manjinska vlada Socijaldemokratske stranke i Zelene stranke izjavila je da ima potporu dviju manjih oporbenih skupina – Stranke centra i Liberala.

Budžet za odbranu obuhvaćao je povećane izdatke od 27 milijardi kruna (2,6 milijardu eura) ili do 40 posto u odnosu na prethodni dogovor.

Rashodi za odbranu Švedske, koja nije članica NATO-a, trenutno iznose 1,1 posto bruto domaćeg proizvoda.

Nije poznato kada bi se o planu moglo raspravljati u švedskom parlamentu.
Hultquist je rekao da će Švedska, ako budžet bude usvojen, imati treću vojnu brigadu, opremljenu topništvom i nekoliko lokalnih obrambenih bataljona. Uz to će se povećati broj regruta.

Mornarica će dobiti dodatnu podmornicu, povećavajući broj na pet, a flota korveta bit će ažurirana, dok će i vojska i zrakoplovstvo dobiti nadograđene sustave naoružanja, javlja Reuters.

U decembru 2017. Švedska je odlučila uspostaviti prvu novu vojnu pukovniju u zemlji od Drugog svjetskog rata – jedinicu od 350 vojnika koja se temelji na strateški važnom otoku Gotland u Baltičkom moru. Stalna jedinica raspoređena je tokom 2018. godine na najveći otok Visby.

Tamošnja pješačka pukovnija rastavljena je 2005. Ranije te godine Švedska je uvela vojni poziv za muškarce i žene.

Švedska je prekinula regrutaciju 2010. godine, ali je 2017. uvela obvezno služenje vojnog roka za ograničen broj muškaraca i žena.

XS
SM
MD
LG