Dostupni linkovi

Štajnmajer: Dan oslobođenja je za Nemce Dan zahvalnosti


Predsednik Nemačke drži govor na ceremoniji u Memorijalnom centru žrtvama rata u Berlinu, 8. maja 2020.
Predsednik Nemačke drži govor na ceremoniji u Memorijalnom centru žrtvama rata u Berlinu, 8. maja 2020.

Treba da izvučemo lekcije iz Drugog svetskog rata i da idemo u pravcu više, a ne manje saradnje u borbi protiv pandemije novog korona virusa, poručio je danas predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

"Ne treba da prihvatimo da poredak mira, uspostavljen 1945. godine, nestane u vidu dima pred našim očima. Mi želimo više, a ne manje saradnje u svetu, uključujući i u borbi protiv pandemije", rekao je Štajnmajer u govoru u Berlinu povodm 75. godišnjice kraja Drugog svetskog rata.

Štajnmajer je govorio na maloj ceremoniji na kojoj su on, kancelarka Angela Merkel i šefovi parlamenta i vrhovnog suda položili vence u Memorijalnom centru za žrtve rata i nasilja u Berlinu da obeleže 75. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata.

Nemački predsednik je u govoru pozvao sunarodnike da gledaju na 8. maj 1945. kao na dan "zahvalnosti", a ne gorčine zbog poraza.

"Da, mi drugi Nemci, danas možemo da kažemo da je Dan oslobođenja dan zahvalnosti. I trebalo nam je tri generacije da to možemo da kažemo punim srcem", rekao je Štajnmajer.

On je time podsetio na govor jednog od njegovih prethodnika Riharda fon Vajzekera koji je ostao zabeležen u istorijii.

Na 40. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata 1985. godine, Vajceker je prvi put govorio o "danu oslobođenja" za Nemačku, što je tada predstavljao prekid sa opšte rasprostranjenom percepcijom poraza u zemlji.

Upotrebljavajući ovog puta izraz "zahvalnost", Nemačka pravi "dodatni korak u radu na svom sećanju, u vreme kada ekstremna desnica dovodi u pitanje kulturu nemačkog kajanja zbog nacističkih zločina, što je stub nacionalne rekonstrukcije posle rata", navodi agencija Frans pres.

Ekstremnodesničarska Alternativa za Nemačku i njen šef Aleksander Gauland rekao je da 8. maj ostaje "apsolutni poraz" za zemlju, sa gubitkom teritorija na istoku, bombardovanjima i stotinama miliona proteranih ljudi. On je rekao da je tog dana Nemačka izgubila svoju autonomiju da gradi svoju budućnost.

XS
SM
MD
LG