Dostupni linkovi

Španski stručnjaci upozoravaju na posljedice zabrane izlaska djece


Ilustracija - Korona virus u Španiji
Ilustracija - Korona virus u Španiji

Budući da su španske vlasti produžile mjere ograničenja do maja, pedijatri i psiholozi pozivaju na ublažavanje strogih pravila o zatvaranju djece u kućama i stanovima upozoravajući na moguće dugoročne posljedice takvih mjera na fizičko i mentalno zdravlje djece, pišu svjetski mediji.

Milioni djece u kućama

Zbog strogih mjera ograničenja za suzbijanje širenja Covid-19 skoro osam miliona djece u Španiji je već mjesec dana zatvoreno u stanovima i kućama, što povećava zabrinutost zbog rizika za njihovo fizičko i psihičko zdravlje, izvještava BBC ističući najavu vlade da će od 27. aprila djeci biti dozvoljeno da izađu "na svjež zrak".

U televizijskom obraćanju u subotu navečer, premijer Pedro Sančes (Sanchez) rekao je da je Španija za sobom ostavila "najekstremnije trenutke brutalnog napada pandemije" ali da će od parlamenta zatražiti produžetak vanredne situacije do 9. maja, jer su postignuća "još uvijek nedovoljna i krhka" te ih ne mogu ugroziti "ishitrene odluke".

Još 565 smrtnih slučajeva zabilježeno je u subotu, što je znatno niže od vrhunca pandemije u Španiji u kojoj je, naglašava BBC, do sada zabilježeno ukupno više od 20.000 smrtnih slučajeva i gotovo 200.000 potvrđenih slučajeva infekcije. Vlada je prošlog ponedjeljka 13. aprila, dopustila rad određenim neesencijalnim kompanijama, ali su na snazi ostale glavne mjere ograničenja – odraslima je dozvoljen izlazak radi kupovine hrane ili lijekova ili rada koji se smatra nužnim. Djeci je, međutim i dalje zabranjen izlazak vani.

Španska koalicija za prava djece upozorila je na probleme mentalnog i tjelesnog zdravlja djece kao rezultat takvih mjera i pozvala vladu da dozvoli izlazak dječacima i djevojčicama da se igraju i bave nekim tjelesnim aktivnostima. Španski premijer je, najavljujući konsultacije s pedijatrima, rekao da će od 27. aprila djeca moći u određeno vrijeme tokom dana "da uživaju na svježem zraku" ali da će njihov izlazak biti "ograničen i pod uslovima da se izbjegne zaraza".

Ostale zemlje, poput Danske, počele su otvarati škole za mlađe od 11 godina, dok će Norveška ponovo otvoriti vrtiće u ponedjeljak, 13. aprila. Njemačka, u kojoj od ponedjeljka, 20. aprila počinje postepeno otvaranja planira otvoriti škole tek 4. maja, dok su škole u Švedskoj tokom krize bile otvorene. Međutim, ističe BBC, niti jedna od tih zemalja nije tako teško pogođena virusom kao Španija.

Tiha trauma

Zatraživši popuštanje mjera ograničenja koje se odnose na djecu u Španiji, oko 300 profesionalaca koji rade s djecom potpisalo je otvoreno pismo premijeru izrazivši zabrinutosti oko sposobnosti djece da se nose s anksioznošću i stresom uzrokovanim potpunom izolacijom, piše Obzerver (The Observer) sestrinski nedjeljnik lista Gardijan (The Guardian).

Na stotine pedijatara, psihologa i odgajatelja potpisalo je pismo u kojem se navodi da se zatvaranjem djece dodatno rizikuje njihova "dobrobit, zdravlje i fizički i mentalni razvoj". Situacija je posebno akutna u španskim gusto naseljenim gradovima u kojima u stanovima živi otprilike 70 odsto porodica s djecom, ukazuje Obzerver.

Oni koji rade s djecom kažu da su već vidjeli porast problema s anksioznošću. "Vidimo više djece s nervozom, nesanicom, više s bolovima u prsima i želucu," rekla je madridska pedijatrica Alisija Arevaljo (Alicia Arevalo).

Psihologinja koja je pokrenula peticiju na internetu koju je potpisalo više od 54.000 ljudi, Hejke Freir (Heike Freire), smatra da su djeci kojoj je zabranjen izlazak na ulicu više od mjesec dana, ugrožena njihova prava.

"Po zakonu djeca imaju pravo na svježi zrak, sunčevu svjetlost, kretanje, igru i kontakt s drugom djecom", kazala je. "Po mom mišljenju, društvo koje svoju djecu ne stavlja ispred svega - koje ne osigurava zadovoljavanje njihovih potreba - kreće se prema barbarstvu. To je potpuno nehumano."

Dugoročne posljedice

Prve mjere ograničenja radi sprječavanja pandemije donesene u Španiji sredinom marta, bile su među najstrožim u Evropi, ostavile su milione djece zaglavljenim u kućama i stanovima zanemarivši njihove potrebe i ostavljajući ih, smatraju roditelji i stručnjaci, "stvarno napuštenim u ovoj krizi". Čak i u većem dijelu Italije, najteže pogođenoj zemlji na kontinentu u pogledu broja smrtnih slučajeva, roditelji mogu djecu odvesti u kratku šetnju, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Alehandra Raventoz (Alejandra Raventós), psihologinja i direktorica neprofitne organizacija koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju, rekla je da je bila "ljuta i šokirana" zbog nedostatka obzirnosti prema dječjoj dobrobiti kada su mjere ograničenja uvedene sredinom marta. Kao majka troje djece i kroz svoj rad, rekla je da je "veliki rizik je što dosada preraste u potpunu apatiju", posebno s obzirom na nedostatak fizičkog kretanja i raznolikost u njihovim aktivnostima.

"Malo je to poput zatvora… Oni to preživljavaju", rekla je Elena Parenjo (Parreño) koja je ispričala da je njena sedmogodišnja kćerka pokazala nedostatak energije i nekoliko puta imala noćne more, te da ju je nakon kratko izlaska vani – kršeći zabranu vlade - kćerka nazvala "najboljom majkom na svijetu".

Psihološki uticaj zatočeništva može imati dugoročne posljedice na djecu, pojašnjava Diego Figera (Figuera), psihijatar iz Madridu koji radi s djecom i koji će savjetovati vladu o ublažavanju mjera ograničenja za djecu. "Nakon višemjesečnog zatvaranja, možda će se tražiti da četverogodišnjaci nose maske u dobi kada je osmijeh najvažniji oblik društvene interakcije…Ta nova normalnost, koja je nenormalna, ostavit će djecu traumatizovanom."

XS
SM
MD
LG