Dostupni linkovi

Španska vlada smenila šefa obaveštajne službe zbog softvera Pegasus


Ministarka odbrane Španije Margarita Robles i premijer Pedro Sančez, avgust 2021.
Ministarka odbrane Španije Margarita Robles i premijer Pedro Sančez, avgust 2021.

Španska vlada smenila je šefa obaveštajne službe Paza Estebana zbog skandala sa dvostrukim hakovanjem telefona koji uključuje špijunski softver Pegasus, rekla je u utorak, 10. maja, ministarka odbrane Margarita Robles.

Nacionalni obaveštajni centar (CNI) na čijem je čelu bio Esteban bio je na udaru kritike jer je navodno koristio Pegasus, koji je napravila izraelska grupa NSO, za prisluškivanje lidera katalonskog pokreta za nezavisnost, javlja agencija Rojters.

Takođe se suočio sa pitanjima u vezi sa svojim neuspehom da spreči da nepoznate osobe hakuju telefone premijera Pedra Sančeza i drugih zvaničnika koristeći isti špijunski softver.

Najavljujući Estebanovu smenu, ministarka odbrane Margarita Robles je priznala da su napravljene greške.

„Naravno da postoje nedostaci u bezbednosti, biće tu i dalje, jer je to jedna od cena koju plaćamo za tehnologiju“, rekla je ona novinarima.

Levičarska koaliciona vlada bila je pod pritiskom da detaljno objasni kada i zašto je Pegasus korišćen otkako je kanadska grupa za digitalna prava Citizen Lab prošlog meseca saopštila da je više od 60 ljudi povezanih sa katalonskim separatističkim pokretom bilo meta špijunskog softvera.

Skandal je podstakao katalonsku levičarsku stranku za nezavisnost ERC, saveznicu španske manjinske vlade, da najavi da je neće podržati na glasanju u parlamentu dok ne preduzme mere da povrati poverenje. Španska vlada je nekoliko dana kasnije izvestila da je otkrila Pegasus špijunski softver u mobilnim telefonima Sančeza i Robles, ne precizirajući ko bi mogao stajati iza toga.

U utorak je takođe objavljeno da je mobilni telefon ministra unutrašnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska zaražen 2021. godine i da je došlo do pokušaja hakovanja telefona ministra poljoprivrede Luisa Planasa.

Esteban, koji je preuzeo kormilo CNI 2020. nakon godina službe kao agent, pojavio se prošle nedelje pred poslanicima u Kongresu da objasni prisluškivanje katalonskih lidera.

Njegovo svedočenje je bilo tajno, ali su neki poslanici koji su prisustvovali insinuirali da je Esteban priznalo da je agencija prisluškivala 18 katalonskih lidera, ali uvek po nalogu suda, kako zakon nalaže.

Estebana će zameniti Esperanza Kasteleiro, zamenica ministra odbrane, koja je provela 40 godina radeći u CNI, rekla je nministarka odbrane Robles.

XS
SM
MD
LG