Dostupni linkovi

Nemački kancelar dolazi u Srbiju


Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) posetiće Srbiju 10. juna, kada će biti na dvodnevnom putovanju kroz Zapadni Balkan, Grčku i Bugarsku, saopštila je Kancelarija za štampu i informisanje Savezne vlade Nemačke.

Prve planirane stanice dvodnevnog putovanja nemačkog kancelara su Kosovo i Srbija.

Nemački kancelar će potom, na poziv grčkog premijera Mitsotakisa, otputovati u Solun, na večeru sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative "Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)".

Za 11. juna planirana je poseta Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

U fokusu putovanja biće EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, nemački doprinos unapređenju regionalnih saradnji i prevazilaženje bilateralnih blokada.

Pored toga, kako je najavljeno, centralno pitanje posete Olafa Šolca biće i vojna agresija Rusije protiv Ukrajine.

U poslednjem sastajanju nemačkog kancelara sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 4. maja u Berlinu, Šolc je potvrdio da je priznanje Kosova deo dijaloga Srbije i Kosova.

Nemački kancelar je tada rekao da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova. Pre ovoga se uglavnom koristila formulacija da će dijalog morati da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Šolc je tokom zajedničkog obraćanja novinarima sa Kurtijem rekao da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

"Tu ima mnogo detalja, ali naravno da u to spada ono što je Nemačka već odavno učinila, a to je priznanje Kosova", naveo je Šolc.

Nakon razgovora sa Vučićem, Šolc nije pominjao priznanje već sveobuhvatni sporazum.


"Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane", rekao je Šolc.

I kosovski premijer Aljbin Kurti u svojim izjavama potencira da dijalog mora da se fokusira na međusobno priznanje, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će Srbija "dati sve od sebe da se ide ka kompromisnom rešenju".

Za zvanični Beograd, prema dosadašnjim izjavama, nezavisnost Kosova je neprihvatljiva. Taj stav deli i veći deo opozicije, pre svega nacionalno i desno orijentisane partije.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz posredstvo EU, počeli su 2011.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti predvode dijalog na najvišem političkom nivou, dok se o tehničkim pitanjima razgovori vode na nivou delegacija Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG