Dostupni linkovi

Šest osoba poginulo u rušenju glečera u Italiji


Ruta Punta Rocca u talijanskim Alpima
Ruta Punta Rocca u talijanskim Alpima

Najmanje šest osoba je poginulo, a osam povrijeđeno nakon rušenja glečera u talijanskim Alpima. Operacije potrage su još uvijek u toku, a 17 osoba se vodi kao nestalo.

Lavina se dogodila na Marmoladi, koja je sa više od 3.300 metara najviši vrh u Dolomitima, lancu u istočnim italijanskim Alpima koji se prostiru na regijama Trento i Veneto.

Ogromna masa leda srušila se blizu Punta Rocca, na ruti koju obično koriste planinari i penjači na putu ka vrhu saopštila je alpska spasilačka jedinica.

Punta Rocca nakon rušenja dijelova glečera Marmolada
Punta Rocca nakon rušenja dijelova glečera Marmolada

Do sada su identifikovane četiri žrtve. Radi se o tri talijanska državljana, od kojih su dvoje alpski vodiči i jedan državljanin Češke Republike.

Rastuće prosječne temperature uzrokovale su da se glečer Marmolada, kao i mnogi drugi širom svijeta, stalno smanjivao tokom posljednjih decenija.

Nije bilo jasno šta je uzrokovalo pucanje leda, ali je zbog toplotnog talasa ranog ljeta širom Italije naglo porasla temperatura, uključujući i Marmoladu.

"Temperature na visokim nadmorskim visinama u Alpima sedmicama su bile znatno iznad normalnih vrijednosti, dok je prošle zime bilo malo snijega, koji više jedva štiti glacijalne basene", rekao je Renato Colucci iz instituta za polarne nauke Nacionalnog istraživačkog vijeća.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG