Dostupni linkovi

Sead Đulić: I etničke podjele su fašizam


Sead Đulić

Privodi se kraju treći po redu Festival antifašističkog filma, koji se u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostara, održava na Memorijalnoj sceni Mostarskog teatra mladih (MTM).

Predsjednik UABNOR-a Mostar i umjetnički direktor MTM-a, pozorišni reditelj Sead Đulić, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ističe kako se Festival antifašističkog filma događa u gradu koji još uvijek živi etničke podjele, uprkos uvjeravanjima oficijelnih vlasti kako je to jedinstveni grad, što je takođe fašizam.

Treći po redu Festival antifašističkog filma u Mostaru do sada je najobimniji, sa deset igranih filmova uglavnom novije produkcije, izuzimajući tri ex-jugoslovenska ostvarenja, kaže za naš radio predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Mostar, Sead Đulić.

"Sedam je filmova koji su američka, ruska, britansko-irsko-francuska koprodukcija, italijanski 'Život je lijep', recimo, i tako dalje. Dakle, vrlo ozbiljni filmovi, koji su poslije 2000-te nastajali, zanimljivi, višestruko nagrađivani i tako dalje", izjavio je Đulić za RSE.

Filmovi bez ideologije

Jedan od filmova, tako na primjer, je i The Monuments Men, u kojem glume i čuveni holivudski glumci George Clooney i Matt Damon, a koji govori o posebnom savezničkom odredu koji je pronašao i spasio ogromno umjetničko blago, koje su opljačkali nacisti.

'Zašto Zimski grad (na fotografiji) nije od Rondoa (u zapadnom dijelu Mostara) do Musale ( u istočnom dijelu)?'
'Zašto Zimski grad (na fotografiji) nije od Rondoa (u zapadnom dijelu Mostara) do Musale ( u istočnom dijelu)?'

Inače, treći Festival antifašističkog filma u Mostaru održava se u povodu 75 godina od Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, odnosno ZAVNOBIH-a, te u povodu 70 godina postojanja Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH.

Predsjednik mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić ističe kako su filmovi odabrani za festival maksimalno oslobođeni bilo kakve ideologije, govore o pojavama fašizma i razotkrivaju kako u sve pore društva ulazi fašizam, te kako ga prepoznati. Ističe da su filmovi namijenjeni prvenstveno mladima, kako bi mladi saznali šta je, zapravo, fašizam.

"Jer mnogi od njih se, iz neznanja, iz bunta iz ko zna kojih razloga, ponekad identificiraju sa znakovljem, koje jeste fašističko, a nemaju pojma ni šta je fašizam ni šta ti znakovi u suštini znače. Novi su im, neobični, vide da time prkose nekome, često su izraz pobune protiv postojećeg stanja, ne znajući da se bune krivim znakovljem, krivom identifikacijom i kad ih osvijestimo, onda shvate gdje su", naglašava Đulić.

Doprijeti do mladih

Festival je otvoren 29. novembra, na dan historijskog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), a bit će zatvoren 27. decembra. Osim na Memorijalnoj sceni 2532 Mostarskog teatra mladih, nazvanoj po broju žrtava u Mostaru u proteklom ratu, Festival antifašističkog filma ove godine se održava i u nekim od mostarskih škola, u nastojanju da se dopre do što većeg broja mladih.

Đulić kaže kako se priča o antifašizmu teško probija u Mostaru (Španski trg, nekadašnja ratna linija razdvajanja u Mostaru)
Đulić kaže kako se priča o antifašizmu teško probija u Mostaru (Španski trg, nekadašnja ratna linija razdvajanja u Mostaru)

Sead Đulić, koji je i reditelj, te umjetnički direktor MTM-a, kaže kako publike na projekcijama filmova ima, ali u mostarskom UABNOR-u vjeruju da bi to moglo i moralo biti više.

"Mi mislimo da bi, zapravo, bilo sjajno kada bi Ministarstvo obrazovanja, recimo, dalo uputu svim školama, da svaka škola, ali svi učenici vide bar jedan film sa ozbiljnim razgovorom poslije, sa ljudima koji znaju šta su pojavni oblici fašizma, odnosno šta jeste antifašizam, u pravom smislu riječi, a ne ovaj 'paradni', da kažem 'prigodničarski'", dodao je Đulić.

"Zajednička" Nova godina – samo na jednoj "strani"?

Đulić dodaje kako se priča o antifašizmu teško probija u Mostaru - gradu u kojem je jedno od izvorišta "nekih od pojava neofašističkog djelovanja". Jedna takva je i etnička podjela, koju Mostar živi već decenijama nakon rata, a koja se može uočiti i u događajima koji se - ističe Sead Đulić - zvanično prikazuju kao zajednički. Đulić kao primjer navodi doček Nove godine, koji se, praktično, događa samo u jednom, većinski hrvatskom, zapadnom dijelu Mostara.

"Zašto Zimski grad nije od Rondoa (u zapadnom dijelu Mostara) do Musale (u istočnom dijelu Mostara)? Nego je samo do Španskog trga (na bivšoj liniji razdvajanja). Zašto će doček Nove godine biti na malom prostoru opet tu negdje? Blizu je bivše linije razdvajanja, ali u takozvanom zapadnom dijelu grada. Zašto, ako govorimo o jedinstvenom gradu?", upitao je Đulić.

U okviru Festivala antifašističkog filma u Mostaru, organizatori su objavili i konkurs za mlade, za snimanje kratkih filmova o temi antifašizma, snimljenih mobitelom. Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar najavili su da će imena nagrađenih mladih biti objavljena na kraju festivala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG