Dostupni linkovi

Đukanović razgovarao sa Xi Jinpingom: Kineske investicije dobrodošle 


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Crna Gora želi da unaprijedi saradnju sa Kinom u oblasti infrastrukture, trgovine, obrazovanja, kulture i turizma, a investicije kineskih kompanija su dobrodošle, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, objavljeno je 26. maja na sajtu Predsjednika Crne Gore.

Xi Jinping je ocijenio da su dvije zemlje, u okviru inicijative Pojas i put i saradničkog mehanizma Kine i CIE, postigle dobre rezultate u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike i najavio spremnost Kine da pomogne Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa.

Kako se navodi, kineski predsjednik je kazao i da su spremni da sa Crnom Gorom nastave tradicionalno prijateljstvo, učvrste političko povjerenje i sarađuju u oblasti saobraćaja i drugih sektora, kako bi se odnosi dvije zemlje unaprijedili i doprinijeli blagostanju oba naroda.

On smatra da dvije zemlje treba blisko da sarađuju u međunarodnim multilateralnim poslovima. Xi Jinping je podsjetio da je na nedavnom samitu Kine i CIE postignut širok konsenzus i napravljen važan angažman za razvoj tog mehanizma.

On je dodao da je ovo godina zelenog razvoja i zaštite ekologije, te da Kina podržava Crnu Goru, kao predvodnicu podmehanizma ekologije, da igra pozitivnu ulogu, kako bi mehanizam bio učvršćen i dodatno razvijen.

Đukanović je, čestitajući stogodišnjicu Komunističke partije Kine, rekao da je ona pod vođstvom Xi Jipinga postigla velike rezultate i dodao da je uvjeren da će postići i veće.

Kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) iz Kine gradi prvu dionicu od 42 kilometra autoputa, koji treba da poveže Bar na krajnjem jugu Crne Gore sa Boljarima, na granici sa Srbijom. Crna Gora je za gradnju podigla kredit kod kineske EXIM banke od 809 miliona dolara.

Prvobitni rok za završetak radova 2019. godina je nekoliko puta odgađan, a novi rok je krajem ove godine. Tokom radova došlo je do devastacije rijeke Tare koja je pod zaštitom UNESCO.

Iako crnogorski ekolozi upozoravaju da je Tara devastirana u dužini od preko šest kilometara, izvođač radova, CRBC ponudila je da sanira svega pola kilometra.

Crna Gora je od Kine dobila donaciju od 30.000 Sinofarm vakcina protiv korona virusa, dok je kupila preko 200 hiljada.

XS
SM
MD
LG