Dostupni linkovi

Đukanović: Crna Gora uz BiH


Milo Đukanović i Vjekoslav Bevanda u Sarajevu
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravi u Sarajevu, u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini. Predsjednik crnogorske Vlade sastao se sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Nakon sastanka dvaju izaslanstava konstatovano je da dvije države imaju dobre i prijateljske odnose. Đukanović je izrazio spremnost Crne Gore da pomogne BiH na putu evroatlantskih integracija.

„Da svi pokušamo da pomognemo da Bosna i Hercegovina zauzme svoje mjesto u procesu evropske i evroatlantske integracije regiona u cjelini. Mislimo da je to nešto što je imperativ za sve nas jer je, po našem uvjerenju, to jedina garancija pouzdane stabilnosti, bez koje nema ni ekonomskog ni demokratskog razvoja regiona u cjelini.“, rekao je Đukanović.

Sastanak delegacija BiH i Crne Gore bio je prilika da se razgovara o razvoju infrastrukture, posebno o projektu jadransko-jonskog autoputa i puta između Foče i Plužina, te željezničke veze između Nikšića i Čapljine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kaže kako postoji prostor za dalje unapređenje prije svega ekonomske saradnje Crne Gore i BiH.

„Ponovo smo detaljno razgovarali o projektu jadransko-jonske autoceste, o jednom globalnom projektu. Čini mi se da smo uspjeli zainteresirati međunarodne financijere, Evropu i ostalo, i da poslije jednog vremena šutnje i sa njihove strane dolaze pozitivni signali da to neće biti pusti san, nego da taj putni pravac, koji život znači nama i regiji, otvara nove perspektive.“, smatra Bevanda.

Predsjedavajući Bevanda posebno je zadovoljan time što su BiH i Crna Gora parafirale ugovor o granici, što je prvi takav ugovor potpisan između zemalja bivše SFRJ.

Prema mišljenju crnogorskog premijera Mila Đukanovića taj ugovor može poslužiti kao primjer i drugim državama regiona da riješe otvorena međudržavna pitanja granica.

„Ima neke simbolike u tome da su baš Crna Gora i Bosna i Hercegovina došle do prvog takvog ugovora. Radujem se da će se, vjerovatno sada u jednoj efikasnoj proceduri, stvoriti pretpostavke i za potpisivanje i stupanje na snagu tih ugovora. Nadajmo se da će to biti zamajac i za slična rješenja u odnosima među drugim državama na prostoru ex-Jugoslavije.“, istakao je Đukanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH posebno se zahvalio Crnoj Gori i Đukanoviću za interesovanje i želju da pruže pomoć BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava, kao i na snažnom lobiranju da se ublaže posljedice nedavne katastrofe.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović dočekan je na platou ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu uz najviše državne počasti.

Kako je protokolom predviđeno, Đukanović će se sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih obaju domova Parlamentarne skupštine BiH.

Predviđen je i sastanak Đukanovića sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG