Dostupni linkovi

Đorđević: Niz propusta Centra za socijalni rad u Alibunaru


Zoran Đorđević
Zoran Đorđević

Šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara smešteno je u Dečje selo u Sremskoj Kamenici i osećaju se dobro, a nad Centrom za socijalni rad u Alibunaru biće pokrenut inspekcijski nadzor, saopštio je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Kako su preneli mediji, šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara su živeli sami bez majke koja ih je napustila i oca koji je u zatvoru.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, nakon uvida u izveštaj Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku u slučaju porodice iz Novog Kozjaka, konstatovao je da ima niz propusta u radu Centra za socijalni rad u Alibunaru, saopštilo je danas to Ministarstvo.

Đorđević je, kako se navodi, zatražio hitnu odgovornost nadležnih jer su u tom slučaju prekršeni važni propisi.

Ministarstvo za rad je, nakon emitovanja priloga na Radio-televiziji Srbije o šestoro dece kod Alibunara, zatražilo od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o tom slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

"Analizom rada Centra za socijalni rad u Alibunaru je utvrdjeno da je u vršenju javnih ovlašćenja u slučaju porodice iz Novog Kozjaka, ta institucija načinila niz propusta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "postupanjem stručnjaka organa starateljstva prekršeni važeći propisi i elementarni standardi stručnog rada, i time i nedovoljno zaštićeni interesi dece".

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru, kao odgovorno lice Centra dužno je, kako se navodi, da preduzme sve aktivnosti na obezbedjivanju zakonitosti rada i poštovanju standarda stručnog rada.

"Ne smemo dopustiti da bilo čijom greškom deca ispaštaju. Uložićemo maksimalne napore kako bismo ovim mališanima obezbedili bolje uslove za život", rekao je Đorđević.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je danas boravio sa decom i razgovarao sa direktorom i stručnim radnicima u Dečjem selu o prvim koracima adaptacije.

“Svih šestoro mališana smešteno je u jednu kućicu, u kojoj su dobro spavali, a nakon budjenja i doručka pregledani su i okupani. Deca se dobro osećaju, raspoložena su i, prema rečima stručnih radnika, komunikativna i lako ostvaruju kontakte sa drugom decom u Dečjem selu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Vuletić je rekao da je ta mera privremena, a u daljem postupku, nakon procena stručnih radnika i Centra za socijalni rad u Alibunaru, radiće se na utvrdjivanju najadekvatnijeg rešenja za trajno zbrinjavanje te dece.

Dodao je da će o utvrdjenim propustima i odgovornosti nadležnih, pokrajinski sekretarijat izvestiti javnost nakon kompletnog izveštaja inspekcijskog nadzora, koji se očekuje najkasnije za četiri do pet dana.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG