Dostupni linkovi

Čijim se novcem plaća – stranačkim ili Glavaševim?


Branimir Glavaš na ispitivanju u Sarajevu 2009. godine, ilustrativna fotografija
Osječki novinar Drago Hedl upozorio je na velike iznose kojima se plaća razne troškove osuđenika za ratne zločine Branimira Glavaša i njegove obitelji. I dok u stranci koju je Glavaš osnovao nakon raskida s HDZ-om kažu kako se radi o donacijama građana, Hedl tvrdi da oni zamagljuju istinu, i da se radi o Glavaševom novcu na nekom tajnom računu. Glavaš je svu imovinu prepisao sinu i zamrznuo mirovinu da izbjegne plaćanje sudskih troškova.

Nakon napisa o velikim iznosima kojima se plaćaju znatni troškovi osuđenika za ratne zločine Branimira Glavaša i njegovog sina, iz stranke koju je on osnovao i čiji je počasni predsjednik – Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB) – kažu kako i danas stižu brojne donacije iz zemlje i svijeta namijenjene Glavašu.

Saborski zastupnik te stranke Dinko Burić nije izdržao, pa se pohvalio da je jedan od velikih „donatora“ HDSSB-a i sam novinar Drago Hedl odštetama koje navodno plaća za klevete na račun Glavaša i stranke, ali nije rekao - odlazi li i taj novac Glavašu. U svakom slučaju, Glavašu u mostarskom zatvoru ništa ne smije faliti, poručuje Burić.

Ništa mu ne smije nedostajati. I ptičje mlijeko da mu zatreba, dobit će ga.“

Ako ta stranka ili pojedinci pomažu Glavašu i njegovoj obitelji, radi se o donacijama koje također podliježu hrvatskim zakonima. Burić u utorak nije bio dostupan da pojasni detalje tih donacija, jer nazoči otvaranju nove policijske stanice u Belišću, gdje je gradonačelnik. Glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar kazao nam je kako se ne radi o stranačkom računu, i obećao da će nam osigurati relevantnog sugovornika.

Desetak minuta kasnije priča je bila sasvim drugačija.

Na žalost, nismo raspoloženi ni za kakve izjave. A također upozoravamo da će Hedlov tekst biti predmetom tužbe od strane gospodina Glavaša, pa eto – tako da i vi pripazite na koji način ćete prikazati, da ne bi eventualno bili protiv vas prisiljeni podnijeti tužbu.“

Dragan Zelić
Dragan Zelić
Nevladina udruga GONG među najglasnijima je u traženju transparentnosti financijskih tokova u politici. Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić ne sjeća se da su iz HDSSB-a u svojim izvještajima ikada prikazivali donacije Glavašu i njegovoj obitelji.

„Koliko je nama poznato, HDSSB nije navodio takve podatke u svojim financijskim izvještajima. Ovdje je još čudnije i skandaloznije da jedna parlamentarna politička stranka, ako su točni ti navodi i ako donira gospodina Glavaša, donira osobu pravomoćno osuđenu za ratne zločine koja izdržava kaznu u susjednoj zemlji. Dakle, mi se trebamo zapitati kako je ta stranka uopće došla do Sabora i koje ona poruke takvim svojim postupcima šalje.“

Inače, na HDSSB-ovoj web stranici ne može se otvoriti donacije niti financijski izvještaj za prošlu godinu. Drago Hedl ne vjeruje Burićevim riječima.

„Ja mislim da je Burić htio zamagliti istinu i na taj način pokušao relativizirati cijelu priču. Ja pretpostavljam da se radi o drugome – o Glavaševom novcu kojim raspolaže jedna njemu povjerljiva osoba i koja vodi urednu evidenciju o tome zašto je što potrošeno.“

Drago Hedl
Drago Hedl
Hedl podsjeća da bi odgovor na pitanje – otkud Glavašu taj novac mogao dati skori sudski postupak povodom tužbe osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića protiv Glavaša za ratno profiterstvo i pljačku tijekom kriminalne privatizacije.

„Naime, Vrkić je bio vrlo rezolutan i on tvrdi da ima dovoljno dokaza, koje je na kraju krajeva i predao Državnom odvjetništvu, da se utvrdi da je ono što je urađeno u privatizaciji bilo kriminalno djelo, a zna se tko je u Osijeku bio glavni kada je u pitanju privatizacija.“

Ivica Vrkić nije mogao govoriti o sadržaju svoje tužbe protiv Glavaša, ali povodom medijskih napisa o plaćanju troškova Glavašu i njegovoj obitelji kaže.

„Koja su to sredstva – to je naravno na onome tko je nadležan da to utvrdi, ali
nedvojbeno je da u najmanju ruku postoji sumnja. Jer, ako nema ulaza, ja ne znam kako se može govoriti o izlazu sredstava."
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG