Dostupni linkovi

Najmanje pet osoba ubijeno u napadu u centralnom Izraelu


Izraelska policija pretresa automobil na mjestu pucnjave u Bnei Braku 29. marta 2022.

Naoružani muškarac na motociklu otvorio je vatru u gradu u centralnom dijelu Izraelu u utorak uveče, pri čemu je najmanje pet osoba ubijeno. Napadača je potom ubila policija.

Izraelski mediji navode da je napadač Palestinac sa Zapadne obale. Policija nije dala informacije o osumnjičenom.

Prethodna dva napada, koja su izvršili arapski državljani Izraela inspirisani ekstremističkom grupom takozvanom Islamskom državom, izazvala su zabrinutost zbog mogućeg povećanja nasilja.

Pucnjave u utorak dogodile su se na dvije lokacije u Bnei Braku, gradu istočno od Tel Aviva.

Policija je u saopštenju navela da je preliminarnom istragom utvrđeno da je napadač bio naoružan jurišnom puškom i da je otvorio vatru na prolaznike prije nego što su ga policajci upucali na mjestu događaja.

Izraelski premijer Naftali Bennett sazvao je hitan sastanak najviših sigurnosnih zvaničnika. Bennett je u saopštenju naveo da Izrael "stoji pred talasom ubilačkog arapskog terorizma" i obećao da će se boriti protiv njega sa “upornošću, tvrdoglavošću i gvozdenom šakom”.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz napisao je na Twitteru da će snage sigurnosti "raditi svim sredstvima da vrate sigurnost na izraelske ulice i osjećaj sigurnosti civilima".

U nedjelju je nekoliko naoružanih napadača ubilo dva policajca u gradu Hadera, a prošle sedmice je napadač ubio četiri osobe u gradu Beersheba na jugu zemlje.

Ranije u utorak, izraelske sigurnosne službe izvršile su raciju u domovima najmanje 12 arapskih državljana i uhapsile dvojicu osumnjičenih da su povezani sa takozvanom Islamskom državom u obračunu izazvanom nedavnim smrtonosnim napadima.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za prethodna dva napada.

Oba napada dogodila su se uoči svetog muslimanskog mjeseca ramazana, koji počinje kasnije ove sedmice.

Prošle godine su sukobi između izraelske policije i demonstranata tokom svetog mjeseca prerasli u 11-dnevni rat između Izraela i Hamasa.

Izvor: Associated Press

XS
SM
MD
LG