Dostupni linkovi

Ukrajinski nuklearni operator kaže da su sve ruske snage napustile Černobil


Ruske trupe preuzele su kontrolu nad Černobilom ubrzo nakon početka invazije 24. februara, ali ukrajinsko osoblje elektrane nastavilo je nadzirati tamošnje operacije. (Arhivska fotografija)

Sve ruske trupe koje su okupirale nuklearnu elektranu u Černobilu su otišle iz zone postrojenja, objavila je ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom 31. marta.

Trupe su se uputile prema granici Ukrajine sa Bjelorusijom, saopšteno je iz Energoatoma.

"Prema osoblju nuklearne elektrane u Černobilu na licu mjesta nema stranih lica", navodi se u saopštenju Energoatoma. Državna kompanija Energoatom ranije je rekla da je većina trupa otišla, ostavljajući samo malo broj vojnika.

Operater je rekao da je ruska vojska takođe napustila Slavutič, grad u blizini Černobila gdje žive radnici nuklearke.

Energoatom je takođe rekao da su ruske trupe primile "značajne doze" radijacije jer su kopali rovove na visoko kontaminiranom području. Energoatom nije dao više detalja o stanju trupa ili o broju ozračenih vojnika.

Iz Kremlja nije bilo komentara a Međunarodna agencija za energetiku (IAEA) je rekla da nije bila u stanju da potvrdi izvještaje o ruskim trupama koje su primile velike doze radijacije, prema navodima agencije Associated Press. Rečeno je da se traže dodatne informacije.

Ruske trupe su uspostavile kontrolu nad Černobilom uskoro pošto je 24. februara počela invazija, ali je ukrajinsko osoblje nastavilo da nadgleda rad elektrane.

Iako je postrojenje stavljeno izvan pogona, potrebna mu je struja za napajanje rashladnih sistema za skladište istrošenog nuklearnog goriva i druge sisteme. Tone otpada u postrojenju moraju stalno da se hlade kako ne bi došlo do curenja zračenja.

Ranije ove sedmice, potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk zatražila je da se ruske snage koje su okupirale elektranu povuku iz tog područja nakon što su ukrajinske oružane snage upozorile na opasnost od eksplozije municije na tom mjestu.

Šef IAEA, Rafael Grossi putovao je u Ukrajinu 29. marta na razgovore sa visokim vladinim zvaničnicima po pitanju pružanja "hitne tehničke pomoći" kako bi se osigurala bezbjednost nuklearnih postrojenja u zemlji.

Grossi je stigao 31. marta u rusku enklavu na Baltičkom moru, Kalinjingrad na razgovore 1. aprila sa višim ruskim zvaničnicima. Iz IAEA-e nisu dali detalje o agenda sastanaka.

Grossi je rekao da će voditi misiju podrške i pomoći ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u Černobilu "što je prije moguće".

"To će biti prva u nizu takvih misija nuklearne sigurnosti", rekao je Grossi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, u tvitu 1. aprila.

Očekuje se da će održati konferenciju za novinare kasnije 1. aprila po povratku u Beč.

Ukrajina ima 15 aktivnih nuklearnih reaktora i četiri nuklearke, od kojih je jedna u Zaporožju pod vojnom kontrolom Rusa.

Šef Energoatoma je 31. marta pozvao kontrolora Ujedinjenih nacija da pomogne da se ruski nuklearni zvaničnici ne miješaju u operacije u nuklearnim elektranama u Černobilu i Zaporožju.

Vojna vozila u Černobilu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Izvor: Reuters i AP

XS
SM
MD
LG