Dostupni linkovi

Čelnici ruske i američke vojske razgovarali telefonom


Susret načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova i komandanta američkih združenih snaga Marka Milija (Milley), Helsinski, 22. septembar 2021.

Najviši vojni zvaničnici SAD i Rusije razgovarali su u utorak telefonom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je komandant ruskih združenih snaga general Valerij Gerasimov razgovarao sa svojim američkim kolegom komandantom američkih združenih snaga generalom Markom Milijem "o aktuelnim pitanjima koja se odnose na međunarodnu bezbednost", bez navođenja detalja.

Ruska novinsja agencija TASS podsjeća da je Mili u ponedeljak razgovarao telefonom sa komandantom ukrajinskih oružanih snaga Valerijem Začižnijem o bezbednosnoj
situaciji na istoku Evrope.

Poslednjih dana SAD, NATO i Evropska unija stalno izražavaju zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa oko Ukrajine, gde od 2014. godine traje sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje.

Moskva demantuje da ima bilo kakve ratoborne namere i prebacuje odgovornost na Zapad kod koga je Kijev izraziio nameru da kupi dodatno "defanzivno" oružje.

U utorak su u južnu luku Odesa stigla dva patrolna čamca koje su SAD poslale ukrajinskoj mornarici, prenosi Frans pres.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da bi kakvo slanje američkog oružja i vojnih savetnika u Ukrajinu samo dodatno podigao tenzije.

Ukrajinska vojska je u tinjajućem sukobu sa proruskim separatistima u dva otcepljena regiona koji se graniče sa Rusijom od 2014. godine, nakon što je Moskva anektirala Krim.

Kijev i njegovi zapadni saveznici optužuju Rusiju da šalje trupe i oružje preko granice kako bi podržala separatiste – što ona poriče.

Gerasimov i Mili su se sastali u septembru u Finskoj gde su, prema navodima Moskve razgovarali o sprečavanju vojnih incidenata između svoje dve zemlje, dva geopolitička rivala.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak da se razgovara o skorom "kontaktu" između predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena, ali je dodao da se još razmatra datum susreta i drugi parametri.

Svakako će Ukrajina biti jedna od tema koja će biti pokrenuta tokom tog mogućeg susreta, rekao je Lavrov.

XS
SM
MD
LG