Dostupni linkovi

Čeka li Vojvodinu vlada nacionalnog jedinstva


Parlament AP Vojvodine, ilustrativna fotografija
U Vojvodini je i dalje neizvesna situacija oko vladajuće koalicije koju predvodi Demokratska stranka. Dok njihov koalicioni partner Savez vojvođanskih Mađara predlaže „vladu nacionalnog jedinstva“ u kojoj bi učestvovale sve skupštinske stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je konsultacije sa strankama u pokrajinskom parlamentu. Iz Demokratske stranke poručuju da je normalno da postoje nesuglasice u koaliciji i da oni očekuju rešavanje otvorenih pitanja u narednih desetak dana.

Nagađanja oko toga postoji li još u Skupštini Vojvodine većina koju predvodi Demokratska stranka i dalje traju. Dok DS tvrdi da nema ničeg čudnog u tome da koalicioni partneri ne dele iste stavove o nekim pitanjima, Savez vojvođanskih Mađara predlaže formiranje „vladu nacionalnog jedinstva“ u kojoj bi učestvovale sve stranke iz pokrajinskog parlamenta. Međutim, DS je ovu opciju odbio. Šef poslaničke grupe SVM u pokrajinskoj Skupštini Šandor Egereši kaže da su oni svakako za razgovor.

“SVM je bio i ostao pouzdan partner našim koalicionim partnerima jer faktički ova koalicija je na vlasti u Vojvodini od oktobra 2000. godine. SVM samo želi da premosti ovu situaciju da ne bismo postavljali pitanje postoji li koalicija i kakva koalicija deluje u Vojvodini“, kaže Egereši.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je spremna da razgovara sa svima kojima je u interesu da se poboljša situacija u pokrajini, kaže šef poslaničke grupe Lige Branislav Bogaroški.

“Mi smo spremni da razgovaramo jer nam je prevashodni interes da nađemo najbolje rešenje da se u AP Vojvodini admisitracija bavi interesom građana Vojvodine a ne da se bavimo prekomponovanjima i podelom resora i načinima kako da se održi ova većina, ili da se napravi nova. To nije nešto od čega se živi”, rekao je Bogaroški.

Iz Demokratske stranke poručuju da su oni spremni da razjasne situaciju sa koalicionim partnerima ali da su protiv „vlade nacionalnog jedinstva“. Oni vrlo brzo očekuju rešenje svih otvorenih pitanja.

“Što se nas tiče mi smo u stalnoj komunikaciji sa svim koalicionim partnerima, razogvaramo o svim eventualnim problemima koji su uobičajni u koalicionim odnosima koji traju šesnaest, sedmanaest ili više godina. Liga insistira na tome da se dogovorimo oko načina kako će koalicija da funkcioniše i kako ćemo probleme rešavati. To nije mali posao i očekujemo da u narednih nedelju dana, desetak dana sve te razmirice biti razrešene”, rekla je za RSE portparolka DS Aleksandra Jerkov.

Srpska napredna stranka smatra da trenutno su male šanse za izbore u pokrajini. Formiranje novih koalicija međutim nije isključeno, kaže prvi čovek stranke u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin.

“Trenutna volja i mogućnost nije na strani raspisivanja prevremenih izbora u pokrajini. Ono što je očito i ono što je ostalo to je prekomponovanje vlasti i preraspodela vlasti. Da li će se to raditi na ovaj ili na onaj način za SNS nema nepodobnih partnera, osim DS-a koji je na vlasti u poslednjih dvanaest godina i čiji su lideri doveli Vojvodinu u ovakvu situaciju”, kategoričan je Matejin.

A dok političke stranke na pokrajinskom nivou šalju razne poruke svojim koalicionim partnerima i partijama u opoziciji, novinar i bloger Igor Mihaljević kaže da ovo sve više liči na cirkus.

“Ovo je klasičan primer rašomonijade, jer izvnite molim vas, ako se uopšte razmišlja o tome da li će LSV sarađivati sa naprednjacima, ako mi govorimo o ideji SVM-a da svi treba da uđu u Vladu kao da je to kolona svadbi i ako pričamo o DS-u, koji je ne zaboravite dva pokrajinska poslanika izgubio tako što su prešli u Treću Srbiju, onda ja pitam pre svega Nenada Čanka kako će on da izađe pred glasače sa nepomirljivim partnerima, pitam Pastora šta će oni da rade sa svima u Vladi i kako može to da funkcioniše ako ni DOS nije funkcionisao, i pitam Bojana Pajtića ko je primio ljude u DS koji imaju takav moralni integritet i političke svetonadzore da su kadri da iz jedne Demokratske stranke pređu u parafenomenalnu pojavu tipa Treća Srbija”, pita Mihaljević.

Problemi u vladajućoj koaliciji u Vojvodini sve češće dolaze do izražaja. Jedan od poslednjih primera je izmena izbornog sistema u pokrajini koju je inicirala Liga socijaldemokrata Vojvodine. Predlog je izglasan bez podrške SVM-a i DS-a, a u saradnji Lige sa opozicionim strankama u Skupštini Vojvodine.
XS
SM
MD
LG