Dostupni linkovi

Češka otvara granice za Srbiju i Crnu Goru


Policija na slovačko-češkoj granici, 13. mart 2020. godine.
Policija na slovačko-češkoj granici, 13. mart 2020. godine.

Češka od srijede 1. jula otvara svoje granice za građane manjeg broja zemalja nego Europska unija, svega osam, ali na spisku su Srbija i Crna Gora i to bez zahtjeva testa na korona virus, bez obaveze karantena i daljih ograničenja.

"U slučaju Crne Gore i Srbije mogućnost putovanja je recipročna, dakle bez testova i daljih uvjeta. Kod ostalih šest zemalja van Europe za sada nije ispunjen uvjet reciprociteta, ulazak Čeha u njih je uglavnom ograničen", rekao je danas šef češke diplomatije Tomáš Petříček.

On je objasnio da su te zemlje stavljene na spisak, uz Srbiju i Crnu Goru, iako ne ispunjavaju uvjet reciprociteta, kako bi se olakšao povratak Česima iz tih zemalja koje sada važe za sigurne.

"Također, želimo da motiviramo te zemlje da počnu da se ponašaju prema nama isto, dakle da omoguće putovanja za naše građane bez uvjetovanja. Putovanja stranaca iz tih zemalja u Češku za sada nisu moguća ali spremni smo da reagiramo vrlo fleksibilno na promjenu situacije, dakle na uvođenje reciprociteta", rekao je Petříček.

Na listi novih "trećih sigurnih zemalja" Europske unije na osnovu kojih članice imaju pravo da prave svoje spiskove nalazi se 14 država i uvjetno Kina, ako kineske vlasti poduzmu recipročne korake.

Češka je od tih zemalja odabrala Crnu Goru, Srbiju, Tajland, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Japan i Južnu Koreju i napravila skoro upola kraću listu, s tim da nikakvih uvjetovanja praktično nema samo za Srbiju i Crnu Goru.

Kada je riječ o članicama EU na češkom "korona semaforu" crvenom bojom visokog rizika ostala je označena samo Švedska, Portugal je narančast kao zemlja srednjeg rizika, dok je od danas cio preostali prostor u sigurnoj zelenoj zoni, a Češka otvara i granicu sa regionom Šlezija u Poljskoj, koji je sve do sada bio u crvenoj zoni zbog širenja pandemije u poljskim rudnicima u toj oblasti.

U Češkoj je u ponedjeljak, nakon porasta na 305 novih pozitivnih slučajeva u nedjelju, zabilježeno do jutros manje povećanje, odnosno 202 nova slučaja.

U zemlji je posljednji porast pozitivnih slučajeva tokom proteklog vikenda kao u jeku epidemije zabilježen zbog intenzivnog i masivnog ciljanog testiranja u rudnicima oko Karvine na istoku zemlje, gdje je uz Prag glavno lokalno žarište i gdje su ostale i dalje neke mere kojih je od 1. jula oslobođen ostatak Češke.

Na osnovu 551.001 obavljenog testa od početka epidemije potvrđeno je 11.809 pozitivnih slučajeva, od čega je trenutno na liječenju 3.709, od toga 128 u bolnicama, a od početka pandemije u Češkoj, zemlji s više od 10 miliona stanovnika. preminulo 349 pacijenata pozitivnih na korona virus.

XS
SM
MD
LG