Dostupni linkovi

Čavić i Ivanić u novom opozicionom bloku RS


Dragan Čavić, Mladen Ivanić i Mladen Bosić
Partija demokratskog progresa i Narodni demokratski pokret potpisali su u srijedu u Banjaluci sporazum o zajedničkom djelovanju na opštim izborima 2014. godine. Od danas ove dvije opozicione partije u RS će nastupati kao jedinstveni politički blok u pregovorima sa drugim političkim subjektima s ciljem postizanja dogovora oko zajedničkih kandidata za predsjednika RS i člana Predsjedništva iz Republike Srpske.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić saopštio je da će PDP i NDP zajednički djelovati za nivo predsjednika RS, za člana Predsjedništva BiH i imaće jednu listu za Parlament Bosne i Hercegovine:

„Naš je zajednički dogovor i procjena da je korisno da obje ove partije imaju samostalne liste za Narodnu skupštinu RS, ali smo formirali jedan blok koji će zajedno djelovati prije i poslije izbora i zajedno učestvovati u formiranju nove vlasti.“

Potpisivanje ovog sporazuma je ustvari finiš višemjesečnog razgovara ne samo naše dvije stranke već i drugih političkih stranaka - Srpske radikalne stranke, Nove socijalističke partije i Srpske napredne stranke, i u doglednom vremenu ćemo raditi na tome da se napravi jedinstveni opozicini bok, kazao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić:

„Mi ćemo u dogledno vrijeme i sa njima završiti kompletnu konstrukciju oko zajedničkog nastupa u Parlamentu BiH i zajedno sa njima imamo saglasnost da podržimo zajedničkog kandidata za predsjednika RS i za člana Predsjedništva BiH. I sve ovo smo radili u dogovoru sa SDS-om sa namjerom da pojednostavimo finalni dio sporazumijevanja oko nastupa na izborima.“

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, koji je u ime svoje stranke pozdravio ovaj korak ujedinjavanja opozicije:

„Smatramo da je to početak zidanja bloka za promjene u RS, koji bi trebao da okupi sve političke snage, sve organizacije i sve pojedince koji smatraju da je vrijeme da RS krene nekim drugim putem u odnosu na ovaj put kojim je išla u posljednjih osam godina sa Miloradom Dodikom.“

PDP, NDP i SDS će od srijede ući u intenzivne konsultacije sa drugim političkim subjektima.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG