Dostupni linkovi

Zajednica srpskih opština: Prevara Beograda ili bolji život za Srbe


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Zajednica srpskih opština je još jedna velika prevara režima Aleksandra Vučića, kažu pojedini lideri Srba na severu, dok oni koji su deo kosovskih institucija veruju da će ova Zajednica poboljšati život Srba u ekonomskom i političkom smislu. O Zajednici opština sa srpskom većinom premijeri Kosova i Srbije u utorak pregovaraju u Briselu.

Jedan od lidera Srba na severu Kosova Marko Jakšić smatra da je Priština postigla ono što je htela i da ova Zajednica neće imati treći stepen ovlašćenja. Po njegovom mišljenju, ona će biti nešto što više podseća na nevladinu organizaciju, donosiće savetodavne odluke, ali za to, kako kaže, nije bio potreban Brisel.

„Znači, Srbi i srpska zajednica neće imati nikakvu korist od svega toga. Ta zajednica neće mnogo pomoći Srbima da ostanu ovde na ovom prostoru. Ono što smo ranije govorili i pričali, više će Ribolovački savez imati ovlašćenja i ingerencija nego što će imati ta tzv. Zajednica opština koja, jednostavno samo treba da ispegla ili opere Briselski sporazum koji faktički znači predaju Kosova i Metohije od strane Beograda. Jednostavno, srpski kazano, tresla se gora, rodio se miš“, kaže Jakšić.

On dodaje da je rešenje ovom pitanju trebalo da bude da se dobije treći stepen vlasti čime bi se pomoglo Srbima, ali, kako kaže, Beograd nije bio uporan u tome.

„Beograd je pristao, pod pritiskom navodno zbog evropskih poglavlja, da prihvati predloge koje je od prilike dala Priština. Srbi odavde kažu da je Beograd popustio upravo da bi dobio tzv. poglavlja. Dobar deo ljudi kaže da je vlast u Beogradu dala kosovsku glavu da bi dobila evropska poglavlja“, navodi Jakšić.

S druge strane, predsednica Skupštine Opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović ipak navodi da se očekuje formiranje Zajednice srpskih opština sa svim onim ovlašćenjima za koje se zalagala Vlada Republike Srbije.

„Od formiranja Zajednice, koju Srbi jedva čekaju i u koju vide spas, normalno da se očekuje da se i finansijski i ekonomski ojačaju Srbi. Nadamo se da će ta odluka biti postignuta u takvom pravcu u kakvom govori Vlada Republike Srbije. Jedini spas u koji srpski narod na Kosovu i Metohiji vidi jeste Zajednica srpskih opstina“, konstatuje Ksenija Božović.

Ona dodaje da bi Srbi kroz Zajednicu bili jači u pokušajima da zaštite svoja osnovna ljudska prava, podsećajući tako na slučaj Olivera Ivanovića kojem je ponovo produžen pritvor.

„Očekujem da se i u Briselu upravo razgovara o slučaju Olivera Ivanovića, jer taj slučaj je samo jedan model za sve preostale Srbe koji budne prate ovaj slučaj. Očekujemo da se Zajednica formira sa kompletnim ovlašćenjima i da štiti interese Srba u svim ostalim procesima koji budu bili, bilo da se radi o pravnim, sudskim, ekonomskim, socijalnim ili dr.“, ističe Božović.

Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, prethodno je izjavio da se srpska strana bori za to da Zajednica srpskih opština bude direktno finansirana iz Beograda, što znači da funkcioniše kao deo srpskog sistema. Đurić je dodao kako cilj Beograda nije da se remeti sistem na Kosovu, već da se pruži politička i ekonomska snaga srpskom narodu kako bi mogao da opstane.

Premijer Kosova Isa Mustafa saopštio je da su sporazumi koji bi mogli da se postignu u utorak u Briselu u interesu suvereniteta zemlje i evroatlanskih integracija.

XS
SM
MD
LG