Dostupni linkovi

Predbriselsko lomljenje jezika: Zajednica ili asocijacija, pitanje je sad


Isa Mustafa, Federica Mogherini i Aleksandar Vučić na prethodnoj rundi dijaloga Beograda i Prištine
Isa Mustafa, Federica Mogherini i Aleksandar Vučić na prethodnoj rundi dijaloga Beograda i Prištine

„Zajednica“ opština sa srpskom većinom, odnosno „Asocijacija“, kako to nazivaju na Kosovu, dva su termina iz Briselskog sporazuma o jednom te istom organu čije se formiranje očekuje. Zbog nemogućnosti dogovora oko nadležnosti, na njegovo osnivanje se čeka već dve godine. Kosovska strana je u nekoliko navrata ponovila da Asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja već da više predstavlja koordinaciono telo između opština, dok Beograd insistira na više od onoga što kosovsko zakonodavstvo pruža.

Kosovski analitičari međutim navode da je Kosovo, samim prihvatanjem upotrebe oba termina u Briselskom sporazumu, omogućilo Srbiji da se u zemlji uspostavi dvostruki suverenitet.

Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i političke studije kaže da se dvosmislenost ovog tela veže s insistiranjem Srbija da Asocijacija u budućnosti bude jedna mini država Srba na Kosovu, i strahom tadašnje Vlade Kosova da ukoliko taj termin prihvati, to bi značilo ono za čim teži i sama Srbija. S toga je, dodaje Korenica, EU izašla sa dva termina koja će zadovoljiti obe strane.

"U srpskoj verziji, Zajednica predstavlja institucionalnu strukturu gde se na monopolizovan način predstavljaju interesi Srba na Kosovu. Nezavisno kakvi će biti detalji osnivanja Asocijacije, Srbija će sutra, pozivajući se na zajednicu, zatražiti svoj udeo u lokalnoj samoupravi srpskih opština. Samom činjenicom da je Kosovo pogrešilo i prihvatilo te termine, ono je tako dalo mogućnost Srbiji da, kada se osnuje Asocijacija, uspostavi dvostruki suverenitet. S jedne strane Asocijacija će se osnovati na osnovu kosovskih zakona, ali njena osnova biće i unutar ustavnog sistema Srbije", kaže Korenica.

On dodaje da je Kosovo ovim dvostrukim suverenitetom dopustilo Srbiji da vrši političku kontrolu kosovskih Srba, i tako je otvorilo put da institucionalno, pozivajući se na Zajednicu, uspostavi direktnu kontrolu nad srpskim predstavnicima, što će, po njegovim rečima, uništiti ustavno predstavljanje Srba na Kosovu, a ojačati uticaj Beograda.

Profesor ustavnog prava, Mazlum Baraljiu, kaže da su različiti nazivi na dva jezika kompromis, ali dodaje da razlike postoje.

"'Zajednica' ima drugi smisao u pravnom i suštinskom značenju. To podrazumeva telo koje može imati više ovlašćenja. Dok 'Asocijacija' svakako ima drugu, slabiju konotaciju koja se povezuje sa određenim subjektima civilnog društva ili pojedinicima, a ne sa državnim, legalnim strukturama", navodi on.

"Zato je i ostavljen dualizam, da svaka strana svojoj javnosti predstavi to kako joj godi", dodaje.

Baraljiu kaže da će ovaj organ proizvesti autonomnu strukturu, posebni entitet, treći nivo vlast koji ne postoji u kosovskim zakonima i Ustavu.

"To će doneti probleme, kao što Republika Srpska pravi probleme Bosni - jedna totalna paraliza, disfunkcionalizacija države", kaže Baraljiu.

O formiranju Zajednice/Asocijacije deset opština sa srpskom većinom, premijeri Kosova i Srbije razgovaraće u utorak u Briselu.

XS
SM
MD
LG