Dostupni linkovi

RSE u Beču: Crna Gora sa BiH i Kosovom potpisala sporazume o granici


Konjević i Crnadak potpisuju sporazum
Konjević i Crnadak potpisuju sporazum

U Beču je počela dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu, kao nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel. Prvi događaj vezan za region bilo je potpisivanje sporazuma o razgraničenju Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom, a kasnije u toku dana i sa Kosovom.

Prvi dan Samita u Beču počeo je potisivanjem Sporazuma o razgraničenju Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Potpise su na dokument stavili ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i šef diplomatije BiH Igor Crnadak.

Kurz i Štanmajer: EU nepotpuna bez zapadnog Balkana

Dvadeset godina posle ratova na prostoru zapadnog Balkana ta regija je mirna i sve njene zemlje teže da postanu članice Evropske unije, a značajan progres koji je postignut ne bi trebalo shvatiti kao nešto razumljivo samo po sebi, navodi se u zajedničkoj izjavi austrijskog saveznog ministra za Evropu, integraciju i spoljne poslove Sebastijaana Kurca i nemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Voltera Štanmajera povodom Bečkog samita koji se, u okviru Berlinskog procesa, održava u sredu i četvrtak.

Kako ističu dvojica ministara, stabilnost regije je još na nesigurnim temeljima, i u velikoj meri zavisi od podrške EU. Perspektiva članstva u EU do sada je bila najvažniji pojedinačni podsticaj za sprovođenje teških, ali neophodnih reformi i za održive napore u pravcu pomirenja u regiji. OPŠIRNIJE..

Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića.

Vujanović je izjavio da je to prvi Sporazum o državnoj granici između država bivše Jugoslavije, dodavši da su takvi sporazumi, po svom sadržaju, uvek komplikovani i osetljivi, naročito na Balkanu.

„Jer, vi znate da je proces dezintegracije bivše Jugoslavije, uz mnogo žrtava, izbeglica i materijalnog razaranja, bio upravo zbog pitanja granica. Mi smo sada, bez međunarodnog posredovanja, dobrom voljom i doborsusjedskim odnosima i prijateljstvom Crne Gore i BiH, dogovorili Sporazum koji poštuje teritorijalni integritet i suverenitet dvije države“, izjavio je Vujanović

Čović je rekao da sporazum šalje posebnu poruku i Bosni i Hercegovini i državama – komšijama.

„Šaljemo jednu posebnu poruku, kako je već kazano, da sami rješavamo probleme naših granica i to je najbolji primjer uoči sutrašnje konferencije, kako se problemi Zapadnog Balkana mogu rješavati uz pomoć prijatelja iz EU, prijatelja iz Austrije, ali prije svega našim snagama, razumijući da mi prije svega moramo otkloniti nedostatke u našoj komunikaciji“, poručio je Čović.

Fišer: Što pre ratifikovati i primeniti Sporazum

Da sporazum bude potpisan upravo sada u Beču, inicirao je predsednik zemlje domaćina, Hajnc Fišer, koji je takođe prisustvovao potpisivanju. Fišer je ocenio da je najvažnije da je jedan takav dogovor postignut.

„Zamolio bih predsednike i parlamente ove dve zemlje da ovaj sporazum što pre ratifikuju. To bi bio veoma važan znak da se ovakva pitanja rešavaju mirno i uspešno, kroz pregovore. To je i moja glavna poruka“, rekao je predsednik Austrije

Za popodne je najavljen Forum civilnog društva Zapadnog Balkana, čiji je domaćin šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, a učesnici su premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Sporazumi o granici: Početak nove ere u odnosima u regionu

Sporazumi o granici: Početak nove ere u odnosima u regionu

Crna Gora i BiH potpisale su u Beču sporazum o razgraničenju, a tom istorijskom događaju, potpisivanju prvog takvog sporazuma između država nastalih raspadom Jugoslavije prethodilo je potpisivanje ugovora o granici Crne Gore sa BiH. Iako su stručni timovi bez sporenja utvrdili buduće granice između dvije države, cijeli proces nije prošao bez političkih trzavica.

Sporenja oko granica su 90-ih dovela do krvavih ratova i razaranja, a danas u Beču države nastale raspadom Jugoslavije ispisuju novu stranicu u međusobnim odnosima i afirmišu dijalog.

Za prostor bivše države pitanje granice je uvijek bilo i ostalo vrlo osjetljivo i time je značaj današnjeg potpisivanja sporazuma između Crne Gore i BiH i Crne Gore i Kosova u Beču još veći, kaže za RSE bivši ambasador u Zagrebu Branko Lukovac, o čemu više možete čitati ovdje.

Nakon dana ispunjenog sastancima i debatama, večeras će, na stadionu FK Austrija, biti odigrana zanimljiva fudbalska utakmica. Veštinu na terenu odmeriće ekipe „Evropska Unija“ i „Buduća Evropska Unija“. U prvoj će biti predstavnici država članica, a u drugoj zemalja koje to pretenduju da postanu.

Tako bi, prema najavi organizatora, u istom timu večeras trebalo da igraju Aleksandar Vučić, Edi Rama, Hašim Tači i mnogi drugi. Iz Vlade Srbije je, kako prenose srpski mediji, saopšteno međutim da će, umesto Vučića na teren ipak izaći neki od srpskih ministara. Sudija je Johanes Han.

Sve to, uvertira je u sutrašnji, centralni dan Samita, kome će prisustvovati lideri više od 30 država članica EU i Zapadnog Balkana. U četvrtak jutarnjim satima planirani sastanci u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač i radni doručak ministara privrede regiona i EU.

Samit će u 11 sati otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini i srpski premijer Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG