Dostupni linkovi

Kurz i Štanmajer: EU nepotpuna bez zapadnog Balkana


Dvadeset godina posle ratova na prostoru zapadnog Balkana ta regija je mirna i sve njene zemlje teže da postanu članice Evropske unije, a značajan progres koji je postignut ne bi trebalo shvatiti kao nešto razumljivo samo po sebi, navodi se u zajedničkoj izjavi austrijskog saveznog ministra za Evropu, integraciju i spoljne poslove Sebastijaana Kurca i nemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Voltera Štanmajera povodom Bečkog samita koji se, u okviru Berlinskog procesa, održava u sredu i četvrtak.

Kako ističu dvojica ministara, stabilnost regije je još na nesigurnim temeljima, i u velikoj meri zavisi od podrške EU. Perspektiva članstva u EU do sada je bila najvažniji pojedinačni podsticaj za sprovođenje teških, ali neophodnih reformi i za održive napore u pravcu pomirenja u regiji.

“Naše opredeljenje da zapadnom Balkanu dajemo evropsku perspektivu ostaje ključ za osiguranje trajne stabilnosti u regiji, kao i za kompletiranje transformacije političkih sistema, ekonomija i društava. Mirne, stabilne i demokratske zemlje zapadnog Balkana strateški su interes EU”, naglašavaju Kurc i Štanmajer.

Oni ističu da je cilj Bečkog samita trojak, kao prvo, ukazati na bitan progres koji je ostvaren u regiji, zatim ponovno potvrditi i osnažiti evropsku perspektivu svih zemalja regije, i kao treće, ubrzati reforme, povećati ekonomske prilike i ohrabriti saradnju u regiji.

Dvojica ministara su naglasila da su se prošle godine u Berlinu složili o tome da se fokusiraju na konkretne projekte, jer narod zapadnog Balkana očekuje opipljivu korist od puta prema EU, u područjima kao što su povezanost, zapošljavanje, obrazovanje, ljudska prava, vladavina zakona i demokracija.

Regionalni lideri su se složili o temeljnoj regionalnoj transportnoj mreži i pripadajućim koridorima kao kičmi ekonomskog razvoja. Evropska komisija je spremna da za ovu namenu do 2020. godine odvoji milijardu eura. Ovo će, istakli su, pomoći zemljama zapadnog Balkana da se bolje povežu, kako međusobno, tako i s EU.

Na konferenciji u Beču će se ukazati da je zapadni Balkan postao primarna ruta kretanja rastućeg broja izbeglica koje traže zaštitu u Evropi.

“Zemlje zapadnog Balkana moraće da preuzmu odgovornost u sučeljavanju s ovim izazovima”, ističu Kurc i Štanmajer dodajući da nisu same, te kažu da će u Beču raspravljati o tome kako EU, kao i pojedinačne države članice EU mogu podržati zemlje zapadnog Balkana u naporima da poboljšaju upravljanje granicom i sisteme azila.

“Mi ćemo 27. augusta ponoviti našu čvrstu privrženost evropskoj perspektivi za sve zemlje zapadnog Balkana i obavezati se na kontinuiranu podršku ovoj regiji”, kazala su dva ministra, naglašavajući da vrata EU moraju ostati otvorena za regiju zapadnog Balkana da bi se zajamčilo da EU ostaje najuspješniji mirovni projekt u svetu, jer bez zapadnog Balkana, EU je jasno nepotpuna.

XS
SM
MD
LG