Subota, 30. april/travanj 2016, 22:42 CET

  Bosna i Hercegovina

  Lagumdžija i Dodik protivzakonito dijele pare Elektroprijenosa BiH

  Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
  Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
  Evropska komisija zatražila je hitno održavanje sastanka eksperata i resornih ministara u vezi sa funkcioniranjem državne kompanije Elektroprijenos BiH. Poziv je upućen nakon što su delegacije SNSD-a i SDP-a BiH dogovorile da se dobit ove kompanije u iznosu od 100 miliona KM podijeli između dva entiteta za podršku javnim finansijama. Ovo je u suprotnosti sa važećim zakonom donesenim 2004. godine - da se sredstva ne mogu podići prije 2014. godine, na što je prije potpisivanja sporazuma Lagumdžija - Dodik upozorio i generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino.
   
  Pokušaj raspodjele dobiti Elektroprijenosa BiH započeo je još prije devet mjeseci kada je Skupština dioničara na vanrednoj sjednici donijela zaključak o pokretanju incijative za izmjenu Statuta ovog preduzeća po kojem Skupština akcionara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti uključujući i akumuliranu dobit. Incijativi su kumovali entiteski premijeri koji čine većinske akcionare Elektroprijenosa, inače članovi SNSD-a i SDP-a. U međuvremenu su u Vijeće ministara upućene izmjene zakona o Elektroprijenosu kojim je precizirano da se sredstva od dobiti ne mogu podići prije 2014. godine.

  Sporazumom Dodik - Lagumdžija bh. javnosti je konačno otkriveno i kako će akumulirana sredstva biti utrošena.

  „Mi smo se precizno dogovorili da se 100 miliona dobiti podijeli između dvije entitetske vlade za podršku javnim finansijama u tim entitetima, a 156 miliona da se usmjeri ka investicionim projektima“, naveo je Milorad Dodik, lider SNSD-a.

  Službeni Brisel je prije dogovora između Lagumdžije i Dodika izrazio rezerve prema podjeli dobiti Elektroprijenosa. Prema važećem zakonu, sredstva stvorena akumulacijom dobiti mogla bi se početi dijeliti tek deset godina od stupanja zakona na snagu. Od domaćih vlasti, generalni sekretar EK za proširenje Stefano Sanino zatražio je da ne skraćuju postavljeni rok, odnosno da se prikupljena sredstva iskoriste za revitalizaciju energetskog sektora.

  „Pismo gospodina Sanina me nije iznenadilo iz razloga što je EK involvirana u reformu energetskog sektora BiH negdje od 2001./2002. godine. Prilikom dogovora obezbijeđena su Elektroprijenosu znatna sredstva iz međunarodnih finansijskih institucija da izvrše ulaganja u energetski sektor i najvećim dijelom u prijenosnu mrežu. Međunarodna zajednica je sad zabrinuta zbog toga što se plaši da neće imati dovoljno sredstava za povrat - i zbog toga je, ustvari, i u zakon ugrađena odredba da se dobit 10 godina neće moći dijeliti“, kaže Ramiz Mehmedagić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprijenosa.

  Iako se u sporazumu SDP-a i SNSD-a navodi kako će se oko 75 miliona eura investirati u projekte u Elektroprijenosu, s obzirom na dugogodišnje blokade preduzeća, direktor Ibrahim Čolakhodžić nije optimista.

  „U svakom slučaju ovo što su zamislili da uzmu taj dio, ne znači da će drugi procesi u kompaniji koji su blokirani biti odgođeni. Mislim da je daleko širi obuhvat onoga što treba da se ili napusti ili da se promijeni da bi se otkočili procesi“, ističe on.     

  Korak naprijed ili udar

  Slično misli i predsjednik Sindikata radnika Elektroprijenosa Mevludin Kjunanin. Podsjeća kako je još na skupštini u februaru obećana nova uprava, ali i revizija finansijskog poslovanja ove kompanije u proteklih šest godina, što do danas nije pokrenuto.
  IlustracijaIlustracija
  x
  Ilustracija
  Ilustracija

  „Od tada, a prošlo je devet mjeseci, premijeri aposlutno nisu u nekim stvarima ništa pomjerili sa mrtve tačke. I dalje sjede ljudi koji su blokirali rad kompanije - blokiraju, ne mogu da se dogovore da li mlijeko bijelo“, kaže Kjunanin. 

  Ramiz Mehemedagić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprijenosa, upozorava kako bi se izmjenama statuta ova kompanija mogla vratiti na početnu poziciju prije uspostave zajedničke kompanije, što je, smatra, udar na jedan od najvažnijih integrativnih faktora u BiH.

  „Ako je dogovoreno da SNSD, odnosno RS povuče prijedlog izmjena i dopuna statuta i ako će se donijeti jedinstven investicioni plan kompanije za naredni period, onda bi ovaj sporazum mogao biti korak naprijed. A ako to nije dogovoreno, u tom slučaju je raspodjela dobiti po kapital odnosu samo prva faza u definitivnoj podjeli kompanije na entitetske kompanije.“

  Zbog dugogodišnjih blokada rada ove kompanije, vrijednost kapitala Elektroprijenosa smanjen je za oko 20 miliona eura. Tehnologija Elektroprijenosa je zastarjela, preko pet godina ne ulaže se u opremu, u trafostanice, ni u prijenosnu mrežu.

  „Ako se ne varam, zadnji objekat koji je napravljen je trafostanica 110 KV upravo u Dodikovim Laktašima. Poslije tog projekta mislim da više nije uložen niti fening investicijski u elektroprijenos“, navodi Amer Jerlagić, nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH.

  Jeralgić, inače predsjednik opzocione Stranke za BiH, podsjeća kako je Elektroprijenos jedino preduzeće u BiH čije organizacione jedinice prelaze međuentitetsku liniju razdvajanja, zbog čega dogovor Dodik - Lagumdžija ima posebnu težinu.

  Kako doznajemo, 15. novembra u Briselu će biti održan sastanak evropskih zvaničnika i resornih ministara u vezi sa funkcioniranjem državne kompanije Elektroprijenos BiH. Uoči sastanka, lider SNSD-a je poručio kako dogovor niko ne može osporiti, jer niko ne može spriječiti vlasnike neke kompanije da odlučuju kako će potrošiti svoj novac. Konačnu odluku o Eleketroprijenosu donijeće Parlament BiH.

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: bh Grad: ch
  11.11.2012 16:16
  kada bi se dogovorili ljuddi iz svh krajeva BH da dodju pred zgradu u kojoj se odlucuje o reformama uvropske unije da im ne daju izaci dok se ne dogovore o svim reformama koje su potrebne za RBiH-i....

  Ime: Mali pero Grad: Balkan
  07.11.2012 19:19
  zasto Dogovor Lagumdžija-Dodik zaustavlja borbu protiv kriminala i korupcije...ko ce i skim sve podjeliti drzavnu imovinu..zasto nam medjunarodna zajednica ne pomogne da objavi ovaj ugovor nevazecim...zasto male gradjanske stranke ne naprave koaliciju i ne dodju na vlast a smjenemo one sto nas vec puno vremena koce ka buducnosti sa svojim budalestinama i samo rotiraju se na vlasti a pare idu ka njihovim bankovnim racunima u inozemstvo...i kako da istjeramo mafiju iz drzavni institucija kao sto ja uradila hrvatska sa USKOKOm i cak dosla i do ive sanadera.... pitajmo se gradjani BiH zasto ne trazimo od institucija BiH (sipa,pravosudje,policija,) i medjunarodne zajednice da svima sto rade protiv nas bez obzira kojoj straanci pripadali i naciji........ Centralna banka BiH treba da sto prije blokira bankovne racune svih stranackih vodja,stranaka,njihovih advokata,njihovih vlasnika benzinskih pumpi,njihovih detektivskih i turističkih agencija itd koji su umjesani u korupciju.... Iz te institucije treba da nam dostave spisak koji ce biti ažuriran mjesečno.

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.11.2012 10:17
  Elektroprijenos je izrijekom spomenut u Daytonu kao drzavna korporacija kojom se upravlja na drzavnom nivou. To je jedina organizacija u BiH koja moze po zakonu imati kontrolu nad najjacim BH izvoznim artiklom a to je struja. Zato je medjunarodna zajednica i ulozila toliko u to.

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Za Goleš planinu
  06.11.2012 09:56
  "Ovo je u suprotnosti sa važećim zakonom donesenim 2004. godine - da se sredstva ne mogu podići prije 2014. godine...".

  Ispravite me ako grešim, ali svaki "važeći zakon" pa i taj iz 2004. godine, može se menjati? Ako se dve strane slože i predlože amandmansku izmenu zakona, tako što će brisati godinu 2014. kao prepreku, većina u skupštini to izglasa - promena će stupiti na snagu i podela tog novca između entiteta biti legalna. Vlasnik uvek može raspolagati svojom imovinom ako to uradi na zakonit način, ili možda ne može, ako to Stefano Sanino kaže?
  Odgovor

  Ime: Donato
  06.11.2012 12:50
  @Djukic
  Ne lupetajte bez veze. Novac je Evropske Unije i zato je Stefano Sanino tu, da spreci domace hajduke da ga ne rasparcaju. U Evropi znaju s`kim u Bosni i na Balkanu imaju posla. Rejting Dodika je ispod nule. Nazalost i Lagumdzija je na putu da mu pravi drustvo. Cega se god Dodik dodirne -to inficira. Uskoro ce i njemu mecka zaigrati ispred vrata.

  Ime: PipiDugaDevetka Grad: Sarajevo
  06.11.2012 09:21
  Zlatko Lagumdžija umjesto da oponira Dodiku, on se sa njim liže.

  Nema ništa od ovakvog sporazuma. Vodi nas u bezdan.

  Daj bože, pa da bude nešto od ovoga.


  Ime: rrrr
  06.11.2012 08:04
  Hoce da nas zavaljuju u kredite a sredstva koja stoje na racunima svaki ekonomista zna nista ne vrijede dok se ne obrcu

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.11.2012 21:21
  za kog radi lagumdzija i dodik...za narod ne to je sigurno....Srpska demokratska stranka, zajedno sa svojim manjim koalicionim partnerima, u 27 opština.
  Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čelu sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, najveći je gubitnik izbora, s obzirom da je pobedila u samo 15 opština...oni su izgubili i sad treba da sjasu sa vlasti......a ako nece ,mi narod ce mo trazit i zahtjevamo od sudstva privremene izbore.ako ne u revoliciju, da smenimo i predsednika dodika i njegovu privatnu vladu i minstarstva.....i kako sad da SNSD pravi neke planove sa SDP-ovcima kad su izgubili na izborima...i kakvu to koaliciju dodik oce sa SDP i HDZ-ovcima iz hercegovine to se mi svi trebamo upitati...sve misrisi na neke privatne planove izgleda od dodika,lagumdzije i covica i ljubica i ono njihova hidrocentrala sto oce da je prave sa nemcima i daju aman pa dzabe struju hrvatskoj i dalmaciji a oni ce podeliti lovu sto ce im dati nemci i hrvati za taj tako dobar obavljen poso...sve samo sram i korupcija...a nase deca nemaju sta da jedu ovde u banja luci...treba da svi izajdemo na ulicu i krenemo u revoluciju protiv ovih zlikovaca...sve dok ne dojde neko sto ce raditi za narode sto zive u ovoj drzavi a ne za mafiju i svoje bankovne racune...nek je sram politicara ovog entiteta i drzave sto rade od nas..samo trebamo pravit nove stranke ili smjenut ove lidere partija a staviti narodne lidere sadasnji sto ce biti uz narod BiH ...do tad djeca i mi cemo biti gladni a drzava ce u provaliju...radmila
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.