Dostupni linkovi

Premijer Ukrajine pozvao na smirivanje tenzija, demonstranti blokiraju Vladu


Demonstranti gaze zastavu SSSR
Demonstranti gaze zastavu SSSR
Ukrajinski premijer Mikola Azarov pozvao je opozicione lidere da zaustave eskalaciju političkih tenzija, a ljude koji blokiraju zgradu Vlade je upozorio da će svi koji krše zakon biti i kažnjeni. Demonstranti, medjutim, ne odustaju, i nastavljaju proteste u glavnom gradu.

Iako je iz kabineta najavljeno da predstavnici vlasti planiraju nove razgovore s Evropskom unijom, iz Brusselsa je poručeno da se nemaju namjeru susretati s delegacijom iz Kijeva. Paralelno, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je saopštio: "Nakon sastanka s kolegama iz EU, odletjeću u Kijev, jer ono što se dešava u Ukrajini je evropsko pitanje. Na marginama konferencije o Evropskoj sigurnosti i saradnji vodiću bilateralne razgovore, jer je Ukrajina naša unutrašnja stvar o kojoj Evropa mora voditi računa.”

Paralelno, posebna ekipa iz Kijeva otišla je u Moskvu na razgovore s ruskim dužnosnicima, a predsjednik Viktor Janukovič otišao je u posjetu Kini.

Njegov prethodnik Viktor Juščenko u TV intervjuu je o učešću Rusije u budućim pregovorima Ukrajine i Brusselsa izjavio: "Koliko ja razumijem stvari, to je čisti blef. Ako su na dnevnom redu evropsko-ukrajinski odnosi, onda trojica za stolom prave samo gužvu.”

Američki državni sekretar John Kerry je ponudio novu podršku opoziciji upozorivši da se nasilje ne ponovi.

"Apeliramo na ukrajinsku vladu da sluša glas naroda koji želi živjeti u slobodi i imati šansu za napredak. Pozivamo sve strane da zadrže prisebnost, jer nasilju nema mjesta u jednoj modernoj državi.“

Kerry je indirektno kritikovao pritisak Rusije, rekavši da je Ukrajina predmet "neprimjerenog nametanja rata“ na temelju smjernica izbora budućih koraka.

Stotine hiljada demonstanata i dalje je na Trgu nezavisnosti u Kijevu, odlučni da prisile vlasti na povlačenje odluke o zaustavljanju evropskih integracija.

Na sjednici Vlade koja je održana u srijedu, premijer Mikola Azarov je kazao kako su “razlozi za ulične proteste iscrpljeni”, onog trenutka kad su demonstranti blokirali zgradu Vlade.

“Želim zapitati takozvane lidere uličnih protesta ko će preuzeti odgovornost za kriminal? Ko je spreman preuzeti odgovornost za blokade? Neka se ne skrivaju iza ledja naroda, neka takozvani lideri lično preuzmu odgovornost.”

U međuvremenu su opozicioni zastupnici ignorisali sjednicu parlamenta obećavši da će skupštinu blokirati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, odnosno dok Vlada ne da ostavku.

Generalni sekretar NATO -a, Anders Fogh Rasmussen izjavio je da Savez ostaje „vjeran procesima reformi u Ukrajini“.

"Suverena, nezavisna i stabilna Ukrajina koja se čvrsto zalaže za demokratiju i vladavinu prava je ključ za euroatlantsku sigurnost. Ova zemlja ostaje važan partner NATO-a, jer je to zemlja koja doprinosi međunarodnoj sigurnosti.“

Odluka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da suspenduje pripreme za potpisivanje sporazuma s EU, izazvala je najveće proteste u zemlji od Narančaste revolucije 2004.
XS
SM
MD
LG