Dostupni linkovi

Desetine povrijeđenih na antivladinim demonstracijama u Kijevu


Demonstranti ispred Ureda predsednika Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Masovne demonstracije na ulicama Kijeva

Desetine hiljada antivladinih demonstranata okupile su se u nedjelju u Kijevu u znak protesta protiv odbijanja potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, izveštavaju agencije, uprkos zabrani okupljanja koju je izdala policija. Agencije prenose da je u neredima povrijeđeno oko 100 policajaca i nekoliko desetina građana, dok opozicija poziva na nastavak protesta.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Vladimir Rjabak rekao je u nedjelju uveče da je razgovarao sa predsjednikom Viktorom Janukovičem o situaciji u zemlji, te najavio za ponedjeljak održavanje okruglog stola na kome će učestvovati predstavnici vlasti i opozicije.

"Predsjednik je sa svojim narodom", rekao je Rjabak televizijskom kanalu "Inter".

Demonstranti na Trgu nezavisnosti, koji su došli iz raznih krajeva zemlje, tražili su u nedjelju ostavku vlade i predsjednika Viktora Janukoviča, koji je rekao da je ruski pritisak razlog zašto nije popisao sporazum sa EU.

Jedna grupa demonstranata je provalila u zgradu gradskog vijeća Kijeva nakon čega su se jake policijske snage počela koncentrisati u blizini zgrade. Po trgu se širio miris dima, a u blizini se nalazilo i nekoliko ambulantna kola.

Demonstranti su, kako javljaju mediji, kako bi probili kordone policije pokušali buldožerom prići sjedištu predsjednika. Policija je koristila suzavac kako bi potisnula demonstrante. Portparol policije rekla je za AFP da je oko 100 policajaca povrijeđeno, dok AP izvještava da su ambulantna kola odvezla desetine povrijeđenih.

Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko pozvao je ukrajinskog predsjednika i vladu da podnesu ostavke, navodeći da su "ukrali" ukrajinski san o evropskim integracijama.

"Vlada i predsednik treba da podnesu ostavku", rekao je opozicioni lider i bokserski šampion, prenijela je agencija Rojters, navodeći da je Kličko govorio pred "stotinama hiljada demonstranata". "Ukrali su nam san. Ukoliko ova vlada ne želi da ispuni želju ljudi, onda neće biti takve vlade, neće biti takvog predsednika. Biće nova vlada i novi predsjednik", rekao je Kličko.

Ukrajinska opozicija pozvala je pristalice da u nedjelju uveče nastave protest.

"Pozivam sve da ostanu večeras ovde. Moramo pokrenuti cijelu zemlju, ne smijemo izgubiti inicijativu", rekao je Kličko.

Drugi opozicioni lider iz partije Otadžbina (Batkivščina) i bivši ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenko procijenio je da će vlada podnijeti ostavku u roku od pet dana protesta u Kijevu i najavio da će se protesti u ponedjeljak pomeriti ispred kabineta ministara.

"Budite ovde, ne mrdajte natrag sa ovog trga", rekao je on. "Naš plan je jasan: Ovo nisu demonstracije, ovo nije reakcija. Ovo je revolucija", rekao je Lucenko a prenosi Asošijeted pres, dodajući da okupljeni uzvikuju "Revolucija".

Lider partije Sloboda Oleg Tjagnibok proglasio je početak sveopšteg štrajka najavljujući ostanak na Trgu nezavisnosti.

Glasonogovornica sina Viktora Janukoviča, Olga Ivakhno, napisala je na svom Facebook profilu da su ona i njen kolega Aleksander Šerbakov podnijeli ostavke. Ona je napisala da su akcije vlasti prema demonstrantima i nevoljnost vlasti da preuzme odgovornost neprihvatljivi.

"Morate se okrenuti za 180 stepeni, priznati greške i odgovarati za njih", kazala je.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je sve strane u Ukrajini da se uzdrže "od nasilja i upotrebe sile".

"Večeras u Kijevu veliki broj Ukrajinaca nastavlja da pokazuje svoju čvrstu podršku bližim odnosima sa EU. Svugdje narodi imaju pravo izražavati se na demokratski način", navodi se u saopštenju.


Asošijeted pres navodi da je demonstranata bilo "čak stotinu hiljada" i da su pjevali nacionalnu himnu i uzvikivali "Ukrajina je Evropa", noseći zastave Ukrajine i EU.

Na Trgu nezavisnosti, na kom je prema odluci kijevskog suda od nedelje do 7. januara zabranjeno masovno okupljanje, okupljeni su skandirali "Revolucija", izvještavaju AP i Itar-Tass.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharčenko upozorio je da će policija reagovati na moguće ekscese u skladu sa zakonom.

Zaharčenko se izvinio za subotnju "prekomjernu upotrebu sile" specijalnih jedinica prema učesnicima mitinga.

MUP je formirao radnu grupu koja će istražiti da li je upotreba sile bila neophodna, a Korjak je smijenjen sa dužnosti za vreme istrage.

Bivša premijerka i vođa opozicije Julija Timošenko, koja se nalazi u zatvoru, pozvala je Ukrajince da ne ostave vladu bez odgovora na njene poteze. Ona od ponedjeljka štrajkuje glađu zbog nepotpisivanja sporazuma sa EU.
XS
SM
MD
LG