Dostupni linkovi

Ukradeno ordenje Jovanke Broz iz Kuće cveća


Jovanka Broz
Jovanka Broz
Ordenje Jovanke Broz, supruge doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ukradeno je nakon njene sahrane u Kući cveća, rekli su za RSE u MUP-u Srbije.

Pet odlikovanja, među kojima su Partizanska spomenica i dva ordena za hrabrost, ukradeno je iz stola u spomen sobi Jovanke Broz. Krađu je juče ujutru prijavila uprava Muzeja istorije Jugoslavije od kada policija traga za počiniocima.

U prvoj reakciji na ovu vest, Goran Aleksić, član porodice Jovanke Broz, kratko nam je rekao da „nema komentar“.

Miodrag Zečević, predsednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), kaže za RSE da je šokiran ovom vešću.

„Taj čin je prosto nešto što ne dolikuje čoveku. Jednostavno, nemam reči da opišem kako se osećam. To je uvreda Jovanki Broz, ali i uvreda za SUBNOR, zbog takvog odnosa prema njoj i nepažnje organizatora sahrane. Drskost ljudi koji su to uradili nema granice. Oni koji su ukrali ordenje su najobičnije propalice. Verovatno će ih čuvati kao suvenir i preneti na svoja pokolenja jer će Jovanka Broz ostati zabeležena kao jedna od najvećih žena u istoriji Jugoslavije.“

Jovanka Broz, major JNA i partizanka Šeste ličke divizije u Drugom svetskom ratu, sahranjena je u subotu pored Josipa Broza Tita u Kući cveća, a počasnu stražu tokom poslednjeg ispraćaja davali su joj nekadašnji saborci i pripadnici Garde Vojske Srbije. Njeno ordenje, dva ratna i tri mirnodopska odlikovanja, tokom sahrane bilo je izloženo uz kovčeg na plišanom jastučetu. Kada su članovi porodice Jovanke Broz posle sahrane otišli u Muzej istorije Jugoslavije da preuzmu ordenje rečeno im je da je ukradeno.

Joška Broz, Titov unuk, rekao je za RSE da se nada da će policija brzo pronaći kradljivce.

“To je skandal i velika sramota za sve. Pitanje je kako je uopšte to moglo da se dogodi. Ali mene više ništa ne čudi. Kada su mogli iz trezora da pokradu tolike Titove i Jovankine stvari, kako ne bi mogli da ukradu ordenje koje je bilo na grobu. Svih pet ordena koji su tamo bili, sve je nestalo… Ne znam ko bi to mogao da uradi, ali sigurno neko ko može dobro da ih unovči. Sve je prijavljeno policiji, pa ćemo videti šta će dalje da bude.”

Muzej istorije Jugoslavije, u čijem sklopu je i Kuća cveća, saopštio je da u cilju istrage njegovi predstavnici neće davati izjave u vezi sa tom temom i da nije dozvoljeno fotografisanje i snimanje u kompleksu Muzeja.

Ipak, kako kaže Miodrag Zečević iz SUBNOR-a, tri od pet ukradenih odlikovanja nisu pripadala lično Jovanki Broz već su pred sahranu pozajmljena porodici, jer njeno ordenje rodbina nije mogla da pronađe.

„Porodica među njenim stvarima nije mogla da nađe Partizansku spomenicu i oba ordena za hrabrost. Onda im je SUBNOR to za sahranu pozajmio od drugih naših heroja, da bi im to posle vratili. I ako su to ordenje zaista ukrali, sada smo u veoma neprijatnoj situaciji jer spomenica i orden pripadaju narodnom heroju Dani Milosavljević, dok je drugi orden za hrabrost od njenog saborca Ličanina Surle.“

Jovanka Broz je preminula u nedelju 20. oktobra u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Sahranjena je uz vojne počasti i, po njenoj poslednjoj želji, melodiju pesme “O bela ćao” 26. oktobra u Kući cveća u Beogradu.

Publicista Pero Simić, autor biografije Josipa Broza Tita, kaže za RSE da činjenica da je sa sahrane Jovanke Broz ukradeno ordenje vrlo poražavajuće govori o srpskom društvu i ovom vremenu.

“Eto, i posle smrti joj ne daju da mirno počiva. Zaista je vrlo tragična ta vest. Kao i mnogo štošta iz te njene mučeničke biografije u poslednjih tridesetak godina. To sve najviše govori o nama. Prosto smo potpuno nesređena država koja ne može da reši elementarne stvari. Čak ni one stvari, koje se bez ikakvih dilema, same po sebi nameću.”

Govore na poslednjem ispraćaju supruge Josipa Broza Tita održali su premijer Srbije Ivica Dačić, predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević i predstavnik njene porodice Goran Aleksić.

Sahranjena Jovanka Broz
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00
XS
SM
MD
LG