Dostupni linkovi

Neispunjena obećanja prištinskog gradonačelnika


Isa Mustafa
Isa Mustafa
Priština deli sudbinu političko ekonomskih prilika celog Kosova. Sadašnji gradonačelnik Isa Mustafa na dužnosti je od 2007., mada je istu dužnost obavljao kao mnogo mlađi u jednom sasvim drugačijem sistemu. Naime, prvo iskustvo upravljanja Prištinom imao je kao predsednik gradske uprave u periodu od 1984. do 1988. godine u ondašnjoj SFRJ.

Koliko mu ta prethodna iskustva pomažu u poslu nije baš najjasnije jer situacija u gradu, čiji je prvi čovek, nije ružičasta. Ilegalna izgradnja, gužva u saobraćaju, nedostatak vode za piće, restrikcije struje, nečistoća - sve su to problemi sa kojima se građani Prištine svakodnevno suočavaju.

Rešavanje ovih elementarnih uslova za pristojan život grada obećava se samo uoči lokalnih izbora. A haotična situacija u gradu i dalje traje.

Građani ističu da Skupština opština Prištine ne funkcioniše kako treba, uzimajući u obzir haotično stanje:

„U naseljima gde su samo kuće, između njih se odjednom može ugledati 12-spratna zgrada. To je znak da opština ne funkcioniše kako treba“, kaže Donjeta Bala.

Preko 5.000 zgrada i 350 nadogradnja u Prištini su izgrađene bez dozvole. Iz Skupštine opštine međutim ističu da je urbana degradacija grada postojala još 10 godina pre rata, kao i tri godine posle rata:

„Opština je usvojila strateški plan za razvoj 2004. godine, odakle je proizašlo i 13 pravilnika koja regulišu pitanje urbanizma u gradu. Tada je počelo izdavanje dozvole za izgradnju“, kaže Muhamet Gashi iz SO Priština.

On dodaje da su inspektori svakodnevno na terenu i da se primećuje pad ilegalne izgradnje.

Građani su u velikoj meri skeptični i žale se na nečistoću u gradu i veliku količinu otpada.

Linda Kelmendi smatra da kompanije, koje su zadužene za čišćenje grada, nisu dovoljno angažovane u svom radu:

„Kompanije koje je ugovorila Skupština opština za održavanje grada ne daju svoj maksimum jer otpad često možemo videti u raznim delovima grada. Ali, problem nije samo kod njih ,već i kod građana, koji nisu svesni toga gde se otpad treba bacati.“

I iz Opštine navode da čistoća grada ne zavisi samo od opštine ili od ugovornih kompanija zadužene za čistoću, već i od samih građana, koji ne upotrebljavaju kontejnere za otpad.

Izjave o čistijem gradu, izgradnju puteva i obećanjima za bolji izgled grada, uglavnom se može videti i čuti samo tokom predizbornih kampanja.

Gradonačelnik Prištine, Isa Mustafa, obećavao je i da će asfaltirati sve ulice Prištine, da će građani imati struju i vodu 24 sata. Svi ovi problemi su međutim i dalje prisutni, a veliki broj naseljenih u gradu je jedna od glavnih problema.
XS
SM
MD
LG