Dostupni linkovi

Sumnja se da je Gadafi prebjegao u Niger


Borci Nacionalnog prijelaznog vijeća oko 100 km istočno od Sirte, 05. septembar 2011.
Borci Nacionalnog prijelaznog vijeća oko 100 km istočno od Sirte, 05. septembar 2011.
Vijest da je veliki konvoj iz Libije prešao nigerijsku granicu, podigao je spekulacije o tome da Muamer Gadafi pokušava pobjeći u neku od afričkih zemalja.

Za to vrijeme trupe odane pukovniku još uvijek su opkoljene u mediteranskom gradiću Sirt. Pobunjenici su im dali ultimatum za predaju do 10.septembra.

Više od 200 vozila libijske vojske prešlo je pustinjsku granicu s Nigerom, što su potvrdili i vojni izvori Nigera i Francuske.

Vojnici bivše francuske kolonije, danas siromašne afričke zemlje, pratili su vozila za koja se pretpostavlja da skrivaju i bivšeg prvog libijskog čovjeka, iako se ne zna pouzdano gdje se skriva Gadafi.

Šezdesetdevetogošnji svrgnuti libijski lider povremeno šalje poruke i objašnjenje da je prisiljen skrivati se, ali da je još u domovini.

No, francuski vojni izvori međutim tvrde da će Gadafi, čak i ako već nije u Nigeru, pokušati se pridružiti konvoju kako bi kasnije produžio u susjednu Burkinu Faso, koja mu je ponudila politički azil.

Ostali članovi njegove porodice - uključujući drugu supruga, kćer i njena dva sina - izbjegli su hapšenje i prebjegli u Alžir.

Jedan francuski oficir rekao je za Reuters kako misli da se i Gadafijev sin Saif al-Islam pridružio konvoju u Nigeriji.

Francuska igra vodeću ulogu u ratu protiv libijskog režima. Vojni stručnjaci smatraju da se tako veliki konvoj nije mogao naći u Nigeru bez znanja NATO zračnih snaga koje održavaju zonu neletenja nad Libijom.

Ibrahim tvrdi da je Gadafi u Libiji

Generalni sekretar Sjeveroatlanske alijanse Anders Fogh Rasmussen izjavio je da nije u sklopu mandata UN-a praćenje bilo koje osobe, pa čak ni Gadafija samog.

"Pojedinci, uključujući i Muamera Gadafija, nisu naš cilj. Ono što će igrati ključnu ulogu jeste sposobnost Prijelaznog nacionalnog vijeća da osigura efikasnu zaštitu civilnog stanovništva", kaže on.

Pretpostavke kažu da se konvoj pro-Gadafijevih vojnika kreće prema gradu Agadez, kojim dominiraju članovi Tuareg plemena.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen govori tokom konferencije za medije u rezidencijalnoj palati u Briselu, 05. septembar 2011.

Njihov vođa navodno se kreće zajedno s karavanom i pomagao je u pregovorima za prelazak Nigera.

U blizini Agadeza postoji i aerodrom s kojeg i Gadafi i njegove pristalice mogu odletjeti na neku drugu destinaciju, naprimer, već pomenutu Burkinu Faso.

Što se samog stanja u Libiji tiče, tamo se glavne borbe vode oko Bani Valida, pustinjskog grada koji je od Tripolija udaljen oko 150 kilometara i gdje su se Gadafijevi borci povukli nakon što su protjerani iz Tripolija.

Pobunjenički pregovarač Abdulah Kanšil rekao je kako plemenske vođe u Bani Validu žele garancije da se pobunjenici neće svetiti što je preduvjet da vojnici odani Gadafiju polože oružje.

Borcima opkoljenim u rodnom Gadafijevom Sirtu, opozicionari su dali ultimatum da se predaju do 10.septembra, ili će se suočiti s punim vojnim napadom.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim sirijskoj televiziji izjavio je kako je pukovnik "odličnog zdravlja, riješen da se bori i preokrene situaciju u svoju korist, te planira i organizuje odbranu Libije".

Ibrahim je dodao da su i Gadafi i njegovi sinovi u Libiji.
XS
SM
MD
LG