Dostupni linkovi

Libijski pobunjenici ulaze u Bani Valid


Pobunjenik gleda u Skad projektil u bazi u Al-Burkanu, 70 kilometara od Bani Valida, jugoistočno od Tripolija, 02. septembar 2011.
Pobunjenik gleda u Skad projektil u bazi u Al-Burkanu, 70 kilometara od Bani Valida, jugoistočno od Tripolija, 02. septembar 2011.
RSE

Libijske ustaničke snage planiraju ući u Bani Valid, jedno od poslednjih uporišta pristalica Moamera Gadafija, pošto je postignut dogovor s tamošnjim plemenskim starešinama o izbegavanju krvoprolića.

Televizija Al Džazira javlja da će oni ući u grad čim se sporazum formalizira, što će se verojatno dogoditi oko podneva.

Bani Valid, 150 kilometara južno od Tripolija, dosad se odbijao predati snagama pod kontrolom Nacionalnog prelaznog veća, što je izazivalo bojazan da će doći do još jednog žestokog okršaja s Gadafijevim snagama.

Dođe li do predaje Bani Valida, ustanicima će ostati da pod kontrolu stave dva preostala džepa otpora, Gadafijev rodni grad Sirt i Sabhu, duboko u pustinji.

Veliki konvoj libijskih oklopnih vozila, u pratnji nigerske vojske, stigao je u ponedeljak uveče u grad Agadez na sjeveru Nigera, objavili su francuski i nigerski vojni izvori.

Konvoj se sastoji od 200 do 250 vozila libijske vojske i oficira i vojnika iz brigada s juga Libije, a u Niger je najverojatnije stigao preko Alžira.
Žena pokazuje znak viktori (pobeda) tokom molitve na Trgu u Tripoliju, 02. septembar 2011.

Francuski vojni izvor prenosi kako mu je rečeno da su se konvoju možda priključili Moamer Gadafi i njegov sin Saif al-Islam na putu prema Burkini Faso, izolovanoj zapadnoafričkoj zemlji koja se graniči sa Nigerom i koja je Gadafiju i njegovoj porodici ponudila azil.

Brojni Libijci, uključujući progadafijeve borce iz plemena Tuareg, takođe su u ponedeljak prešli granicu s Nigerom.

Istog dana je Gadafijev portparol Musa Ibrahim izjavio da se Gadafi nalazi negde u Libiji, dobrog zdravlja i duha.

Dodao je da je Gadafijev sin Sail al-Islam također u Libiji i da se kreće iz jednog mjesta u drugo.
XS
SM
MD
LG