Dostupni linkovi

Stoltenberg: Konačna odluka o Crnoj Gori u srijedu


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Konačna odluka o pozivu Crnoj Gori za NATO još nije donijeta. O tome će odlučiti ministri vanjskih poslova Alijanse u srijedu ujutro, 2.decembra, a ja ne mogu da predvidim njihovu odluku, saopštio je u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio da će ministri u srijedu uraditi finalnu procjenu napretka u reformama.

Očekujem da ministri vanjskih poslova donesu odluku hoće li pozvati Crnu Goru da započene pristupne pregovore sa NATO-om. Crna Gora je prešla dug put ka cilju priključivanja euro-atlanskoj porodici, ali ima još toga da se uradi. Proširivanje pozivnice na Crnu Goru da započne učlanjenje biće istorijski korak. Biće signal nastavka naše posvećenosti politici otvorenih vrata prema Zapadnom Balkanu, ali ja u ovoj fazi ne mogu reći šta će ministri odlučiti”, naveo je.

Stoltenberg je pojasnio da odluka još nije donesena jer je na prošlom summitu šefova država i vlada NATO-a prošle jeseni utvrđena procedura i rečeno da će ministri vanjskih poslova biti ti koji će donijeti odluku.

U srijedu ujutro ćemo saopštiti da li upućujemo poziv Crnoj Gori za ulazak u Alijansu. Ukoliko ta odluka bude pozitivna, potrebna je njena verifikacija u svih 28 zemalja članica i za formalno članstvo je potrebno vrijeme. Ne mogu reći koliko će to trajati”, naglasio je on.

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora napredovala, ali da ima još da se radi napominjući da su se više puta sastajali sa predstavnicima Crne Gore i u Podgorici i u Briselu.

Naravno, to je nešto na čemu smo radili u dugom periodu, još od prošle jeseni kada smo se usmjerili na ono što zovemo 'fokusirani i intenzivirani razgovori' sa Crnom Gorom. Ja sam posjetio Podgoricu dva puta, Svjevernoatlanski savjet je takođe posjetio Crnu Goru, a imali smo i više sastanaka ovdje u Briselu. Crna Gora radi i postigla je napredak u reformi vladavine prava, modernizaciji njenog sektora bezbjednosti, ali to će u konačnici da procijene ministri u srijedu ujutro i odluka će tada biti donesena”, rekao je Stolteneberg na press brifingu u Briselu.

I ako ministri odluče da pošalju pozivnicu, pred Crnom Gorom stoji još obaveza, napominje šef Alijanse.

Čak i nakon odluke u srijedu, ako ministri odluče da pozovu Crnu Goru, put koji treba preći tek predstoji. Jedna od oblasti na koju smo se fokusirali u toku protekle godine i na koju ćemo nastaviti da se fokusiramo ako stigne pozivnica je - podrška javnog mnjenja. Vidjeli smo da je prema ispitivanju javnog mnjenja porasla podrška građana da se Crna Gora pridruži NATO-u. To pozdravljam ali naravno moramo ostati fokusirani i na javnu podršku i na reforme povezane sa vladavinom prava. I kao ništa manje važno dokaze o konkretnim rezultatima u vladavini prava", poručio je Jens Stoltenberg.

U očekivanju odluke o pozivu Crnoj Gori u Moski je u redkaciji lista Parlamentarna gazeta održan okrugli sto s jednom temom - kako spriječiti ulazak Crne Gore u NATO.

Zaključak je da Rusija mora da uvede ekonomske sankcije Podgorici, ako donese odluku o ulasku u Alijansu bez referenduma.

Moskva će pokušati da utiče na odluku o Crnoj Gori

Potpredsjednik ruske Državne Dume Sergej Železnjak rekao je da će ako Crna Gora uđe u NATO, Moskva biti prinuđena da joj uvede ekonomske sankcije.

Član Komiteta Dume za veze sa dijasporom, Vasilij Lihačov rekao je da će poslanici Dume pokušati da utiču na odluku o primanju Crne Gore u NATO i putem parlamentarnih veza u evropskim organizacijama. Prema njegovim riječima, "ne smije se dogoditi da Crna Gora stupi u Alijansu, jer se u Crnoj Gori rješava pitanje i evropske bezbjednosti", prenosi Beta.

Direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski pored ostalog je rekao: "Moramo da štitimo interese 10.000 naših građana u Crnoj Gori".

"Moramo da se borimo za Crnu Goru, za naše sunarodnike, kao što smo se borili i u Ukrajini i drugim tačkama", dodao je Lihačov.

Putem Skypa u debati su učestvovali i lideri opozicionog Demokratskog fonta (DF) iz Crne Gore.

"Tražimo otvorenu podršku Rusije, kao što Djukanović ima direktnu podršku NATO-a", rekao je Milan Knežević iz DF.

Lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, ocijenio je da će izbjegavanje održavanja referenduma o članstvu u NATO imati "nepredviđene posljedice" jer će Crna Gora "ući u politički vrtlog koji će dovesti do ivice sukoba u zemlji".

Vujanović: Poziv u NATO - pitanje sati

"Pitanje je sati kada će Crna Gora dobiti pozivnicu za NATO" , rekao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović koji boravi u Parizu na Konferenciji o klimatskim promjenama, naglasiši da je to bila prilika da iskaže poštovanje predsjednicima država i Vlada NATO-a za podršku Crnoj Gori i za očekivanu odluku o pozivnici u Alijansu.

Vujanović, nakon konferencije, kako je rekao "sa punom izvjesnošću", prognozirao vrlo skoru pozivnicu za članstvo u Alijansi.

Vujanović se u Parizu sreo sa predsjednicima Francuske, SAD, Turske, Rumunije, Litvanije, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, te predsjednicima Vlada Kameruna, Italije, Grčke, Holandije.

"Svi su saopštili da je Crna Gora zaslužila taj poziv i da smo, vrijednim djelovanjem, pokazali da smo u stanju da osvojimo standarde NATO-a" naveo je Vujanović prenosi RTCG.

XS
SM
MD
LG