Dostupni linkovi

Na pretnje ISIS-a treba konstruktivno reagovati


Džihadisti sa Balkana u propagandnom filmu
Džihadisti sa Balkana u propagandnom filmu

Ekstremistička organizacija Islamska država objavila je propagandni video–snimak, u kome preti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu.

Video, pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", objavio je El Hajat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu. Na snimku su, između ostalog, prikazani i pripadnici Islamske države koji su došli sa Balkana.

Od nadležnih u Srbiji do ovog trenutka je reagovao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Nećemo dozvoliti da neko na nama isprobava terorističke napade“, poručio je Stefanović.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

„Pratimo situaciju preduzeli smo već sve mere. Svakodnevno naš štab i nadležne službe u MUP-u razmatraju kakvo je bezbednosno stanje vezano za pretnje terorizmom. Preduzimamo sve potrebne mere da sprečimo prelivanje bilo kakve nestabilnosti iz regiona, ali i šire u našu zemlju. Svako ko misli da može, na bilo koji način, da ugrozi Republiku Srbiju, može samo da računa na veoma žestok odgovor naše države“, rekao je Nebojša Stefanović.

Ovaj propagandni film pokazuje da ekstremisti Islamske države jako dobro razumeju kako u moderno vreme treba voditi rat, ocenjuje u izjavi za naš program vojni analitičar Aleksandar Radić.

Terorizam, pretnja koja je donedavno delovala jako daleko, prelazi prag Balkana, smatra Radić.

„Ekstremisti pokazuju da su kameru i društvenu mrežu shvatili kao jednako efikasno, ako ne i vrednije sredstvo nego što je to automatska puška. Mehanizam straha koji stvaraju uspeva da umanji volju protivnika da se suprotstavi i zapravo vide da im je adut na duže staze propaganda. S te strane je potpuno razumljivo da je produkcija filmova koje prave solidna. Reč je o jednom svrsishodnom delovanju. Poručuje se da neko može biti otrovan u komšiluku, da niko nigde nije bezbedan. Svako ko misli da je potpuno izuzet od bilo čega što ima političku težinu ipak može biti meta islamskih terorista“, kaže Radić.

Upitan kako ocenjuje spremnost Srbije, ali regiona da spreče potencijalne napade terorista, Radić ocenjuje da postoji raskorak između verbalnih reakcija zvaničnika i problema sa kojima bi se bezbednosne službe mogle suočiti na terenu.

Aleksandar Radić
Aleksandar Radić

„Pre svega u regionu postoji ozbiljan problem kako ostvariti efikasnu saradnju u dolaženju do podataka o tome gde bi mogli biti potencijalni nosioci terorističkih akcija. Mislim da se u Srbiji prepoznaje da je pred njom ozbiljan bezbednosni problem, ali moraće da se vide konkretni razultati rada, jer nije dovoljno samo obećati da će nešto da se učini. Tim više što mislim da su sadašnje vlasti mnogo više usmerene na zaštitu svojih političkih interesa. Koliko god to zvučalo radikalno, jednog dana kada bismo došli do informacija šta se dešavalo 2015., verovatno ćemo biti zatečeni činjenicom da se mnogo više resursa trošilo na prepoznavanju potencijalnih političkih protivnika, nego na suzbijanju terorizma“, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG