Dostupni linkovi

Internet povezuje ceo krug ekstremista na Kosovu


Osobe povezane sa organizacijama koje su međunarodno priznate kao terorističke, upotrebljavaju internet i društvene mreže kako bi regrutovali mlade sa Kosova, kažu u Policiji Kosova.

Fatos Makoli, direktor Odeljenja za antiterorizam pri kosovskoj policiji, ističe da te osobe biraju pojedince na osnovu njihovih profila a onda počnu komunikaciju sa njima. Špend Kursani iz kosovskog Centra za bezbednosne studije, ocenjuje da internet održava i povezuje ekstremističke krugove na Kosovu.

Preko 40 građana Kosova poginulo je u borbama u Siriji i Iraku, ratujući na strani Al-Nusre i Islamske države, a na osnovu podataka policije, oko 250 Albanaca sa Kosova učestvovalo je u ratištima na Bliskom Istoku.

Regrutacija mladih sa Kosova putem interneta od strane organizacija kao što su Islamska država i Al Nusra, predstavlja rizik, a poslednji slučaj koji to dokazuje jeste pokušaj dveju maloletnih devojčica iz Vitine na Kosovu da tokom marta ove godine odu za Siriju.

Fatos Makoli iz Odeljenja za antiterorizam kaže da se internet ne upotrebljava samo za regrutaciju, već i za širenje propagande, sakupljanje novca i sl. On dodaje da internet terorističkim organizacijama pruža velike mogućnosti.

"Kreiraju mreže za regrutovanje 'on line', i tako biraju pojedince na osnovu profila. Potom pređu na ostale stranice za tzv. ćaskanje. To su zatvoreni forumi gde oni nastavljaju komunikaciju. Imali smo slučajeve da su ljudi putem interneta odlučili da odu u Siriju, uključujući i dve devojčice iz Vitine. One su bile u kontakt sa nekim iz Sirije i potom odlučile da krenu", navodi Makoli.

S druge strane, Špend Kursani iz Centra za bezbednosne studije kaže da je internet glavni instrument za regrutovanje, zato što se preko njega lako može 'isprati mozak'.

"Internet povezuje ceo krug ekstremista na Kosovu, 24 sata, razmenjuju informacije uvezi ISIS-a koristeći se kodiranim porukama.. Internet se upotrebljava za regrutovanje i za proveru informacija da li su regruti sigurni kako bi se utvrdilo da ih država nije poslala kao špijune", kaže Kursani.

U policiji navode da koriste nekoliko metoda kako bi se pratile aktivnosti na internetu. Za problematične stranice policija se uglavnom obraća kompanijama koje su autori ti stranica sa zahtevom da ih zatvore, što međutim zavisi od samih kompanija.

Kursani smatra, pak, da država treba da investira u materijal koji obara naraciju ISIS-a, ukoliko oni tvrde da vode pravedni rat. A ako se njihovi kanali blokiraju, onda je teško pratiti te ljude, ističe Kursani.

Inače, u četvrtak na Kosovu boravi general John Allen, specijalni izaslanik američkog predsednika za globalnu koaliciju u borbi protiv "Islamske države". Posle Kosova, on će posetiti Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

General Allen je pre dolaska u region prisustvovao forumu o odnosima SAD-a i islamskog sveta u Dohi, gde je izjavio da je militantna grupa imala globalni uticaj i da može prouzrokovati haos ukoliko se ne spreči.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga i general John Allen, specijalni izaslanik američkog predsednika za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države, složili su se u četvrtak u Prištini da je razmena podataka i informacija važna kako bi se sprečio odlazak građana na strana ratišta. Allen je u četvrtak započeo posetu regionu, a nakon Kosova posetiće Crnu Goru, Bosnu i Herecegovinu i Hrvatsku. Oni su takodje razgovarali i o mogućnostima za proširivanje i produbljivanje pristupa zajednicama koje mogu biti rizikovane od radikalizma.

XS
SM
MD
LG