Utorak, 30. juni/lipanj 2015, 07:15 CET

Srbija

Inicijativa podržana: Srđanu Aleksiću ulica u Beogradu

Memorijalna ploča Srđanu Aleksiću u Pančevu
Memorijalna ploča Srđanu Aleksiću u Pančevu
Dve decenije nakon smrti hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića, 26-ogodišnjeg amaterskog glumca i juniorskog plivačkog prvaka, koji je život izgubio samo zato što je od pripadnika Vojske Republike Srpske branio svog sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića, jedna ulica u Beogradu mogla bi da ponese njegovo ime.

Inicijativu grupe Beograđana, prvo je podržao grad Beograd, a potom i gradska Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova.

„Komisija će, kao i Grad Beograd podržati inicijativu da Srđan Aleksić dobije ulicu u Beogradu jer je heroj svog vremena“, rekao nam je predsednik nadležne Komisije za imenovanje ulica u Beogradu Slobodan Stanimirović.

Za realizaciju, prema njegovim rečima, neće biti potrebno sakupiti 1000 ili 5000 potpisa, već je dovoljan i samo predlog.

„Obzirom da sam pročitao da su inicijatori zamolili da bude što više potpisa da bi dobila medijsku i pažnju ljudi koji odlučuju u komisiji, to je lepo, ali nema potrebe. Kao što sam rekao, on je heroj svoga vremena i zaslužuje ulicu u Beogradu. Tako da mogu uputiti predlog, Komisija će to staviti na dnevni red, razmatrati i dati pozitivno mišljenje. Radi se o razumnom predlogu i za nekoga ko zaslužuje ulicu, dosta je i sam predlog“, kaže Stanimirović.
 
Intenet peticija međutim i dalje traje i do sada je svoje potpise stavio veliki broj građana i javnih ličnosti. Suzana Milosavljević Ilijić koja je pokrenula ovu inicjativu, za Srđana je rekla da predstavlja simbol ljudskosti, retke u ratnim vremenima.

Ipak, u godinama nakon rata, Srbija je zaboravila Srđana, na koga je podsećao tek mali broj pojedinaca i nevladinih organizacija. Predsednica Građanske akcije Pančevo, Ljiljana Spasić, koja se dve godine borila da jedan prolaz u Pančevu ponese Srđanovo ime, kaže da je značaj takvih gestova veliki, ali da je tužno što je za njih trebalo 20 godina.

„Ono što je važno jeste da se neko setio da to učini i u Beogradu. Ali, znate, sve dobre inicijative stižu kasno. Za ovu inicijativu svakako da nije kasno, ali čovek očekuje da to bude mnogo, mnogo ranije“, rekla je Ljiljana Spasić
 
Ime tragično preminulog junaka, u proteklih dve decenije već su ponele ulice ili prolazi u mnogim  gradovima poput Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Novog Sada i Pančeva.

Inicijativi da i ulica u Beogradu dobije njegovo ime, pridružila se ekipa filma „Krugovi“, inspirisanog Aleksićevim herojskim činom. Film je nedavno prikazan na Sandens festivalu u SAD, a narednih dana će imati i svoju evropsku premijeru na festivalu „Berlinale“ u nemačkoj prestonici.

(VIDEO: Trejler filma Krugovi)

 
Aleksić je bio 26-ogodišnji Srbin iz Trebinja, kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske jer im se suprotstavio dok su batinali i maltretirali njegovog sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića.

Vojnici su tog dana legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci, a kada su utvrdili da je jedan od njih Bošnjak, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć, nakon čega su ga četvorica vojnika krvnički pretukla kundacima pušaka. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a nekoliko dana kasnije, 27. januara, i preminuo.

Srđanov otac Rade Aleksić kaže da bi, dodeljivanje ulice u Beogradu njegovom sinu, bilo značajno i za njega kao oca, ali i za društvo uopšte.

„Normalno je da je meni kao ocu jako drago... Mislim da će to još više da zaintrigira ljude da se zainteresuju za Srđanovo djelo i da ga, što se ja  nadam, usvoje kao nešto svoje... To će im u životu pomoći da imaju prijatelja, druga i da im život bude puniji i izražajniji. Osnovno u svemu ovome je što iz nekih mutnih vremena, kada je zaboravljen čovjek, preko tjela Srđanovog i usvajanjem Srđana rađa se potreba za čovjekom i čovjek se rađa ponovo na ovim prostorima Balkana kao univerzalna ličnost koja ne priznaje granice ni bilo kakve druge podele među ljudima“, kaže otac Srđana Aleksića
 
Jedan od četvorice vojnika koji su Aleksića pretukli na smrt, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora. Alen Glavović, čiji je život Srđan spasio, danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Ognjen Zorić

Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Balkanka Grad: Trebinje
07.02.2013 20:17
Nagradjuje ga Dodik..ulica u Beogradu... kroz sve ovo Srjdanovo djelo gubi smisao.. narocito od kada je njegov otac primio lentu na dan osnivanja rs.. tog entiteta cija ideologija Srdjanu glave dodje.. Ima i drugih heroja.. ovaj je izgubio car... svaka cast na ljudskosti Srdjana ali sve ovo poslije je ludilo.. nikad ga vise necu spomenuti kao do onog dana dok se fasisti tadic i dodik nisu uhvatili kititi njegovim djelom, a ubice su slobodne
Odgovor

Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
08.02.2013 21:46
A ja mislio da u Hercegovini nema poštena čoveka. Ako ste stvarno iz Trebinja, svaka vam čast.

Da se ja nešto pitam ne bih dozvolio da Srdjan Aleksić dobije ulicu u Beogradu. Gradu koji nema ulicu Lole Ribara, Save Kovačevića, Josipa Broza Tita, Koče Popovića, Bulevar revolucije, Partizansku ... ne treba pružati alibi.

Mi smo nekako pre za ulice Draži Mihailoviću, Milanu Nediću, Ratku Mladiću, Rdovanu Karadžiću ...
Odgovor

Ime: Anpasan
08.02.2013 08:41
Sjajno i kratko receno ...
Hvala.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Biti kao Vulin

Ako se mora, otićiće ko treba i u Srebrenicu, pa taman da se podigne i ceo Univerzitet, a ne poneko studentsko udruženje. Kad se već mora ići će ko treba i u Brisel, ma makar se umorio koliko kod kuće nikada nije
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Solarni avion ponovo poleteo

Švajcarski avion na solarni pogon, Solar Impuls 2 ponovo je u vazduhu, u nastavku ekspedicije koja ima za cilj da preleti 35 hiljada kilometara oko Zemlje bez kapi kerozina.

Osnovana banka za infrastrukturu u Aziji

Delegati iz 57 zemalja su se okupili u Velikoj palati naroda u Pekingu da bi potpisali sporazum kojim se osniva nova Azijska infrastrukturna investiciona banka - AIIB, predvođena Kinom.

SAD: Uhvaćen begunac u kritičnom stanju

Jedan od dvojice zatvorenika koji su pobegli iz zatvora u državi Njujork, nalazi se u kritičnom stanju u bolnici, pošto je juče prilikom privođenja policija pucala u njega.