Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 17:17 CET

Srbija

Inicijativa podržana: Srđanu Aleksiću ulica u Beogradu

Memorijalna ploča Srđanu Aleksiću u Pančevu
Memorijalna ploča Srđanu Aleksiću u Pančevu
Dve decenije nakon smrti hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića, 26-ogodišnjeg amaterskog glumca i juniorskog plivačkog prvaka, koji je život izgubio samo zato što je od pripadnika Vojske Republike Srpske branio svog sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića, jedna ulica u Beogradu mogla bi da ponese njegovo ime.

Inicijativu grupe Beograđana, prvo je podržao grad Beograd, a potom i gradska Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova.

„Komisija će, kao i Grad Beograd podržati inicijativu da Srđan Aleksić dobije ulicu u Beogradu jer je heroj svog vremena“, rekao nam je predsednik nadležne Komisije za imenovanje ulica u Beogradu Slobodan Stanimirović.

Za realizaciju, prema njegovim rečima, neće biti potrebno sakupiti 1000 ili 5000 potpisa, već je dovoljan i samo predlog.

„Obzirom da sam pročitao da su inicijatori zamolili da bude što više potpisa da bi dobila medijsku i pažnju ljudi koji odlučuju u komisiji, to je lepo, ali nema potrebe. Kao što sam rekao, on je heroj svoga vremena i zaslužuje ulicu u Beogradu. Tako da mogu uputiti predlog, Komisija će to staviti na dnevni red, razmatrati i dati pozitivno mišljenje. Radi se o razumnom predlogu i za nekoga ko zaslužuje ulicu, dosta je i sam predlog“, kaže Stanimirović.
 
Intenet peticija međutim i dalje traje i do sada je svoje potpise stavio veliki broj građana i javnih ličnosti. Suzana Milosavljević Ilijić koja je pokrenula ovu inicjativu, za Srđana je rekla da predstavlja simbol ljudskosti, retke u ratnim vremenima.

Ipak, u godinama nakon rata, Srbija je zaboravila Srđana, na koga je podsećao tek mali broj pojedinaca i nevladinih organizacija. Predsednica Građanske akcije Pančevo, Ljiljana Spasić, koja se dve godine borila da jedan prolaz u Pančevu ponese Srđanovo ime, kaže da je značaj takvih gestova veliki, ali da je tužno što je za njih trebalo 20 godina.

„Ono što je važno jeste da se neko setio da to učini i u Beogradu. Ali, znate, sve dobre inicijative stižu kasno. Za ovu inicijativu svakako da nije kasno, ali čovek očekuje da to bude mnogo, mnogo ranije“, rekla je Ljiljana Spasić
 
Ime tragično preminulog junaka, u proteklih dve decenije već su ponele ulice ili prolazi u mnogim  gradovima poput Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Novog Sada i Pančeva.

Inicijativi da i ulica u Beogradu dobije njegovo ime, pridružila se ekipa filma „Krugovi“, inspirisanog Aleksićevim herojskim činom. Film je nedavno prikazan na Sandens festivalu u SAD, a narednih dana će imati i svoju evropsku premijeru na festivalu „Berlinale“ u nemačkoj prestonici.

(VIDEO: Trejler filma Krugovi)

 
Aleksić je bio 26-ogodišnji Srbin iz Trebinja, kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske jer im se suprotstavio dok su batinali i maltretirali njegovog sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića.

Vojnici su tog dana legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci, a kada su utvrdili da je jedan od njih Bošnjak, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć, nakon čega su ga četvorica vojnika krvnički pretukla kundacima pušaka. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a nekoliko dana kasnije, 27. januara, i preminuo.

Srđanov otac Rade Aleksić kaže da bi, dodeljivanje ulice u Beogradu njegovom sinu, bilo značajno i za njega kao oca, ali i za društvo uopšte.

„Normalno je da je meni kao ocu jako drago... Mislim da će to još više da zaintrigira ljude da se zainteresuju za Srđanovo djelo i da ga, što se ja  nadam, usvoje kao nešto svoje... To će im u životu pomoći da imaju prijatelja, druga i da im život bude puniji i izražajniji. Osnovno u svemu ovome je što iz nekih mutnih vremena, kada je zaboravljen čovjek, preko tjela Srđanovog i usvajanjem Srđana rađa se potreba za čovjekom i čovjek se rađa ponovo na ovim prostorima Balkana kao univerzalna ličnost koja ne priznaje granice ni bilo kakve druge podele među ljudima“, kaže otac Srđana Aleksića
 
Jedan od četvorice vojnika koji su Aleksića pretukli na smrt, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora. Alen Glavović, čiji je život Srđan spasio, danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Ognjen Zorić

Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Balkanka Grad: Trebinje
07.02.2013 20:17
Nagradjuje ga Dodik..ulica u Beogradu... kroz sve ovo Srjdanovo djelo gubi smisao.. narocito od kada je njegov otac primio lentu na dan osnivanja rs.. tog entiteta cija ideologija Srdjanu glave dodje.. Ima i drugih heroja.. ovaj je izgubio car... svaka cast na ljudskosti Srdjana ali sve ovo poslije je ludilo.. nikad ga vise necu spomenuti kao do onog dana dok se fasisti tadic i dodik nisu uhvatili kititi njegovim djelom, a ubice su slobodne
Odgovor

Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
08.02.2013 21:46
A ja mislio da u Hercegovini nema poštena čoveka. Ako ste stvarno iz Trebinja, svaka vam čast.

Da se ja nešto pitam ne bih dozvolio da Srdjan Aleksić dobije ulicu u Beogradu. Gradu koji nema ulicu Lole Ribara, Save Kovačevića, Josipa Broza Tita, Koče Popovića, Bulevar revolucije, Partizansku ... ne treba pružati alibi.

Mi smo nekako pre za ulice Draži Mihailoviću, Milanu Nediću, Ratku Mladiću, Rdovanu Karadžiću ...
Odgovor

Ime: Anpasan
08.02.2013 08:41
Sjajno i kratko receno ...
Hvala.

Poslušajte: Program za Srbiju

 • Srbija u dva
  30 min.

  Srbija u dva

  - Lideri regiona na skupu Brdo-Brioni; SAD ima poseban interes za ovaj region,...

 • Jutarnji program za Srbiju
  30 min.

  Jutarnji program za Srbiju

  U emisiji poslušajte: - Moskva i Ankara oštro posle obaranja ruskog vojnog...

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: VAC-u šta ostane

Posle dva tipa pritvora, Miroslava Bogićevića preslišao je Dragan J. Vučićević. Zanimljivo kako je kontroverzni biznismen sve priznao, a bivši predsednik države neće ništa. Možda bi još bolje rezultate novinarska istraga pokazala da je prepuštena verziranom Tanjugu
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Bajden u Zagrebu: Balkan od izuzetnog interesa za SAD

Skup u Zagrebu, kojem prisustvuje i američki potpredsjednik Džo Bajden, biće svojevrsni dijalog Jugoistočne Europe, EU i SAD-a o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Europe

Ekonomija SAD rasla brže od očekivanog

Američka ekonomija je rasla po neznatno višoj stopi u proteklim mesecima nego što se očekivalo, dok su biznisi popunjavali zalihe svojih dobara.

Nemačka deportuje balkanske azilante

Nemačka će ove nedelje početi deportaciju azilanata iz zemalja Zapadnog Balkana čije molbe nisu povoljno rešene saopštili su vladini izvori danas za agenciju Rojters.