Petak, 29. april/travanj 2016, 03:40 CET

  Srbija

  Inicijativa podržana: Srđanu Aleksiću ulica u Beogradu

  Memorijalna ploča Srđanu Aleksiću u Pančevu
  Memorijalna ploča Srđanu Aleksiću u Pančevu
  Dve decenije nakon smrti hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića, 26-ogodišnjeg amaterskog glumca i juniorskog plivačkog prvaka, koji je život izgubio samo zato što je od pripadnika Vojske Republike Srpske branio svog sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića, jedna ulica u Beogradu mogla bi da ponese njegovo ime.

  Inicijativu grupe Beograđana, prvo je podržao grad Beograd, a potom i gradska Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova.

  „Komisija će, kao i Grad Beograd podržati inicijativu da Srđan Aleksić dobije ulicu u Beogradu jer je heroj svog vremena“, rekao nam je predsednik nadležne Komisije za imenovanje ulica u Beogradu Slobodan Stanimirović.

  Za realizaciju, prema njegovim rečima, neće biti potrebno sakupiti 1000 ili 5000 potpisa, već je dovoljan i samo predlog.

  „Obzirom da sam pročitao da su inicijatori zamolili da bude što više potpisa da bi dobila medijsku i pažnju ljudi koji odlučuju u komisiji, to je lepo, ali nema potrebe. Kao što sam rekao, on je heroj svoga vremena i zaslužuje ulicu u Beogradu. Tako da mogu uputiti predlog, Komisija će to staviti na dnevni red, razmatrati i dati pozitivno mišljenje. Radi se o razumnom predlogu i za nekoga ko zaslužuje ulicu, dosta je i sam predlog“, kaže Stanimirović.
   
  Intenet peticija međutim i dalje traje i do sada je svoje potpise stavio veliki broj građana i javnih ličnosti. Suzana Milosavljević Ilijić koja je pokrenula ovu inicjativu, za Srđana je rekla da predstavlja simbol ljudskosti, retke u ratnim vremenima.

  Ipak, u godinama nakon rata, Srbija je zaboravila Srđana, na koga je podsećao tek mali broj pojedinaca i nevladinih organizacija. Predsednica Građanske akcije Pančevo, Ljiljana Spasić, koja se dve godine borila da jedan prolaz u Pančevu ponese Srđanovo ime, kaže da je značaj takvih gestova veliki, ali da je tužno što je za njih trebalo 20 godina.

  „Ono što je važno jeste da se neko setio da to učini i u Beogradu. Ali, znate, sve dobre inicijative stižu kasno. Za ovu inicijativu svakako da nije kasno, ali čovek očekuje da to bude mnogo, mnogo ranije“, rekla je Ljiljana Spasić
   
  Ime tragično preminulog junaka, u proteklih dve decenije već su ponele ulice ili prolazi u mnogim  gradovima poput Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Novog Sada i Pančeva.

  Inicijativi da i ulica u Beogradu dobije njegovo ime, pridružila se ekipa filma „Krugovi“, inspirisanog Aleksićevim herojskim činom. Film je nedavno prikazan na Sandens festivalu u SAD, a narednih dana će imati i svoju evropsku premijeru na festivalu „Berlinale“ u nemačkoj prestonici.

  (VIDEO: Trejler filma Krugovi)

   
  Aleksić je bio 26-ogodišnji Srbin iz Trebinja, kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske jer im se suprotstavio dok su batinali i maltretirali njegovog sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića.

  Vojnici su tog dana legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci, a kada su utvrdili da je jedan od njih Bošnjak, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć, nakon čega su ga četvorica vojnika krvnički pretukla kundacima pušaka. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a nekoliko dana kasnije, 27. januara, i preminuo.

  Srđanov otac Rade Aleksić kaže da bi, dodeljivanje ulice u Beogradu njegovom sinu, bilo značajno i za njega kao oca, ali i za društvo uopšte.

  „Normalno je da je meni kao ocu jako drago... Mislim da će to još više da zaintrigira ljude da se zainteresuju za Srđanovo djelo i da ga, što se ja  nadam, usvoje kao nešto svoje... To će im u životu pomoći da imaju prijatelja, druga i da im život bude puniji i izražajniji. Osnovno u svemu ovome je što iz nekih mutnih vremena, kada je zaboravljen čovjek, preko tjela Srđanovog i usvajanjem Srđana rađa se potreba za čovjekom i čovjek se rađa ponovo na ovim prostorima Balkana kao univerzalna ličnost koja ne priznaje granice ni bilo kakve druge podele među ljudima“, kaže otac Srđana Aleksića
   
  Jedan od četvorice vojnika koji su Aleksića pretukli na smrt, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora. Alen Glavović, čiji je život Srđan spasio, danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Balkanka Grad: Trebinje
  07.02.2013 20:17
  Nagradjuje ga Dodik..ulica u Beogradu... kroz sve ovo Srjdanovo djelo gubi smisao.. narocito od kada je njegov otac primio lentu na dan osnivanja rs.. tog entiteta cija ideologija Srdjanu glave dodje.. Ima i drugih heroja.. ovaj je izgubio car... svaka cast na ljudskosti Srdjana ali sve ovo poslije je ludilo.. nikad ga vise necu spomenuti kao do onog dana dok se fasisti tadic i dodik nisu uhvatili kititi njegovim djelom, a ubice su slobodne
  Odgovor

  Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
  08.02.2013 21:46
  A ja mislio da u Hercegovini nema poštena čoveka. Ako ste stvarno iz Trebinja, svaka vam čast.

  Da se ja nešto pitam ne bih dozvolio da Srdjan Aleksić dobije ulicu u Beogradu. Gradu koji nema ulicu Lole Ribara, Save Kovačevića, Josipa Broza Tita, Koče Popovića, Bulevar revolucije, Partizansku ... ne treba pružati alibi.

  Mi smo nekako pre za ulice Draži Mihailoviću, Milanu Nediću, Ratku Mladiću, Rdovanu Karadžiću ...
  Odgovor

  Ime: Anpasan
  08.02.2013 08:41
  Sjajno i kratko receno ...
  Hvala.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Njujork pohapsio članove bandi

  Američke vlasti privele su više od stotinu osoba osumnjičenih da su članovi bandi u Njujorku, u okviru - kako navode - najveće racije na tu vrstu prestupnika u istoriji tog grada.

  Još jedna neuspela proba Pjongjanga

  Severna Koreja je po svemu sudeći testirala raketu srednjeg dometa, koja se srušila nekoliko sekundi posle poletanja,

  Usporila američka ekonomija

  Američki ekonomski rast usporio je u prvih nekoliko meseci 2016, a najveća svetska ekonomija rasla je po skromnoj godišnoj stopi od 0,5 odsto.