Dostupni linkovi

Slučaj Štrpci: 22 godine od zločina


Na dvadeset drugu godinu zločina u Štrpcima porodice otetih i ubijenih još jednom opominju da se zločin ne zaboravi. Selma Memović Čolović imala je osam godina kada je njen otac Fikret otet.

„Kako bi se čovek mogao osećati posle 22 godine. Ne mogu ni da ih opišem, eto tako... Pravde dabogda da bude“, rekla nam je Selma Memović Čolović.

Slučaj Štrpci

Tužilaštvo za ratne zločine završilo je istragu protiv pet osoba osumjičenih u predmetu "Štrpci" i na osnovu prikupljenih dokaza, narednih dana će podići optužnicu.

Tužilaštvo sapštava da se, na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića postupak u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zajednički istražni tim je godinu i po dana na području Srbije i Bosne i Hercegovine ispitao više od stotinu svedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice.

Akcijom tužilaštva Srbije i Bosne i Hercegovine, 5. decembra 2014. uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih - pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH, zbog sumnje da su 1993. učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar.

I u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine našem radiju je rečeno da je istraga za zločin u Štrpcima u završnoj fazi, te da se uskoro mogu očekivati i prve optužnice.

U petak se navršavaju 22 godine od kada su pripadnici fomacije Osvetnici predvođeni Milanom Lukićem iz voza 671 na pruzi Beograd - Bar u mestu Štrpci oteli 20 putnika, 19 Bošnjaka i jednog Hrvata, koje su potom ubili kod Višegradske Banje.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

„22 godine čekanja, diskriminacije, neobraćanja pažnje ni na šta, ovako na godišnjice se kao to nešto pokrene. Što se tiče optužnice apsolutno ne verujem dok ne vidim da to krene“, kaže Selma Memović Čolović.

Vozom 671 na današnji dan pre 22 godine Niazim Kajević vraćao se iz Beograda gde je sa prijateljima bio na jednoj svadbi. Otet je sa još 18 putnika. Tada je imao 30 godina. Njegov brat Nail kaže da je tuga danas još veća, jer nalogodavci i izvršioci ovog zločina ni posle 22 godine nisu kažnjeni.

"Menjalo se uređenje države, menjao se naziv države, vlasti su se menjale, a do današnjeg dana ova otmica nije u potpunosti razrešena, iako se od prvog dana znalo ko su nalogodavci i ko su otmičari i koji su bili motivi. Sada tek imamo nekakve naznake da će biti sproveden postupak i ovaj događaj procesuiran", kazao nam je Kajević.

Dvadesetdruga godišnjica otmice obeležava se i u Prijepolju odvojenim programom u organizaciji opštine i Islamske zajednice u Srbiji.

Predsednik opštine Prijepolje Emir Hasimbegovć primio je porodice otetih.

„Opštinsko vijeće uvijek donosi odluku pred ovaj dan da traži od države Srbije da pronađe počinioce, da procesuira počinioce ovog gnusnog zločina i da žrtve proglasi civilnim žrtvama rata“, rekao je Hasimbegovć.

Poslanik Meho Omerović rekao je da država Srbija mora da napravi otklon od zločinačke politike i države koju je vodio Slobodan Milošević.

„Ono što se zna do sada, a što će biti više nego vidljivo kroz podizanje optužnice, to je da se sada putem novih svedoka, putem i ovih koji su uhapšeni ima jasna i precizna slika, rekonstrukcija svega onoga šta se dešavalo u Štrpcima. Dakle, jasno se zna i vidi da je to bila jedna organizacija u kojoj su mnogi učestvovali, znaju se tačno ljudi koji su bacali tela u Drinu, znaju se oni koji su ih izvodili iz voza, oni koji su ih transportovali u kamione, znaju se čak i oni koji su bili egzekutori. Nažalost dvojica od njih još uvek nisu na teritoriji Srbije, odnosno Bosne i Hercegovine. Ono što je mnogo važnije po meni to je da se dođe do nalogodavaca. Dakle, nisu ovi to uradili sami od sebe“, navodi Omerović.

Istraga o zločinu u Štrpcima otvorena je ponovo pre dve godine. Do prvih rezultata došlo se zahvaljujući regionalnoj saradnji i protokolu koji su potpisali predstavnici nadležnih tužilaštava u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će narednih dana biti podignuta optužnica. Akcijom dva tužilaštva u decembru prošle godine uhapšeno je 15 osumnjičenih osoba - pripadnika VRS i paravojne formacije „Osvetnici“ - pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH, zbog sumnje da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar. Osumnjičeni se terete da su otete putnike odveli u školu u Prelovu, opljačkali i pretukli, da bi ih potom odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine gde su ih hicima iz vatrenog oružja ubili i bacili njihova tela u Drinu.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad višegradskim Bošnjacima, ali ne i za zločin u Štrpcima. Za to zlodelo na petnaest godina robije osuđen je Nebojša Ranisavljević koji je posle odslužene kazne, pre četiri godine, pušten na slobodu.

Aktivisti Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava su u 15 sati i 48 minuta, u vreme kada je voz zaustavljen u Štrpcima pre 22 godine, ispred beogradske Glavne železničke stanice organizovali mirovnu akciju "Istina-odgovornost-pravda". Sa transparentima, poput „Odavde je krenuo voz smrti 671“, poručili su da je zločin u Štrpcima mogao i morao ranije da bude rasvetljen. „To je bio jedan u lancu državno-sponzorisanih i organizovanih zločina“, rekla je Staša Zajović iz Žena u crnom.

„Budući da je ovo jedan od zločina koji je počinjen u prisustvu države, uz saglasnost države i o kojem su znali svi najviši rukovodioci tadašnje SRJ, Dobrica Ćosić, zatim Ministarstvo odbrane, služba Državne bezbednosti, Ministarstvo unutršanjih poslova. I nadamo se da će ono što je obećao Vukčević (Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine) o podizanju optužnice uskoro biti obelodanjeno", kaže Zajović.

Nevladine organizacije navode da je neophodno i otkrivanje lokacije sa posmrtnim ostacima žrtava čija tela još nisu nadjena. Takođe pozivaju na izmene Zakona o pravima civilnih invalida rata kako bi se obezbedio dostojanstven tretman porodicama žrtava ovog i drugih zločina koje danas žive u Srbiji.

Kao i proteklih godina i ovog februara su u znak sjećanja na žrtve zločina u Štrpcima predstavnici Foruma Bošnjaka položili cvijeće na Spomen-obilježje civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, u parku na Pobrežju u Crnoj Gori.

Porodice i dalje čekaju pravdu i kaznu za sve one koji su učestvovali u tom zločinu, podsjetio je Husein Ceno Tuzović iz Foruma Bošnjaka koji se nada nastavku Istrage koju su o zločinu u Štrpcima prije dve godine ponovo pokrenule vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Opširnije pročitajte u tekstu Predraga Tomovića.

XS
SM
MD
LG