Dostupni linkovi

Nakon 22 godine porodice ubijenih i dalje čekaju pravdu


Kao i proteklih godina i ovog februara su u znak sjećanja na žrtve zločina u Štrpcima predstavnici Foruma Bošnjaka položili cvijeće na Spomen-obilježje civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, u parku na Pobrežju.

Obilježavanje otmice u Štrpcima organizovano je i u Bijelom Polju. Prošle su 22 godine od tog zločina a pravda još nije do kraja zadovoljena...

Prije 22 godine pripadnici fomacije Osvetnici predvođeni Milanom Lukićem iz voza smrti na pruzi Beograd - Bar u mjestu Štrpci oteli su 20 putnika, 19 Bošnjaka i jednog Hrvata, koje su potom ubili kod Višegradske Banje. Većina ubijenih bili su državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice.

Porodice i dalje čekaju pravdu i kaznu za sve one koji su učestvovali u tom zločinu, podsjetio je Husein Ceno Tuzović iz Foruma Bošnjaka koji se nada nastavku Istrage koju su o zločinu u Štrpcima prije dve godine ponovo pokrenule vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Husein Ceno Tuzović
Husein Ceno Tuzović

"Ovo je danas 22. godina i mogu odmah reći da mi čekamo i tražimo pravdu da oni koji su zločin napravili plate onako kako zakoni predviđaju. Nijesmo za nekakve osvete niti nas takva razmišljanja uopšte opterećuju. Proces koji su pokrenuli BiH sa deset osumnjičenih i Srbija sa pet ne smije da stane na tome. Procesuiranje se mora nastaviti", ističe Tuzović.

Vijenac u znak sjećanja na ubijene putnike voza u Štrpcima položili su i predstavnici Pozitivne Crne Gore.

Azra Jasavić je proteklih godina u kontinuitetu pozivala na rasvjetljavanje tog zločina, a u nekoliko navrata je na to ukazivala i kao političarka.

"Te godine kada su se desili Štrpci vlast koja je i dalje na istim pozicijama nije uspjela da zaštiti te ljude, nije uspjela da im obezbijedi sigurnost niti da sačuva njihove živote. Danas se dešava to da im ni spomenik u Bijelom Polju još uvijek nije podigla iako je tamo donesena odluka još 2013. godine sa rokom da spomenik bude završen do decembra te godine. Ulazimo u 2015. godinu a tog spomenika još nema i to oslikava nebrigu aktuelne vlasti za žrtve u Štrpcima", tvrdi Jasavić.

Na Pobrežju u petak je bio i predsjednik SO Podgorica Đorđe Suhih.

Sa ranijih obilježavanja zločina u Štrpcima
Sa ranijih obilježavanja zločina u Štrpcima

"Išli su za nekim poslom ili su se vraćali sa posla svojim familijama i nikada nijesu uspjeli da stignu. Osjećali su se bezbjedno u tom vozu jer su i trebali da budu bezbjedni. Na žalost, ispostavilo se da tada država ne da nije pružala bezbjednost nego postoje i insinuacije da je na neki način pružala logistiku za ovo što se desilo. To je stvar koja se ne smije zaboraviti i zato ovdje piše da se ne zaboravi i odgovorni za taj čin ne smiju proći nekažnjeno. Opet na žalost, samo je jedan procesuiran. Mora se insistirati da se takvo nešto više nikada ne desi na ovom području", poručuje Suhih.

Posmrtni ostaci 16 putnika iz voza smrti još nijesu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera pronađeni u jezeru Peruċac.

Nekompletni ostaci trećeg putnika Halila Zubčevića su, takođe, pronađeni u jezeru Perućac.

Jedini osuđeni za otmicu i ubistvo 19 građana, kojima je "krivica" bila to što nijesu iste vere i nacionalnosti kao njihove ubice, je saučesnik u zločinu Nebojša Ranisavljević, koga je sud u Bijelom Polju 2002. godine osudio na 15 godina zatvora i koji je, nakon odslužene kazne, izašao na slobodu.

Glavnog organizatora zločina u Štrpcima Milana Lukića Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad višegradskim Bošnjacima, ali ne i za zločin u Štrpcima.

XS
SM
MD
LG