Dostupni linkovi

Libija: Šef diplomatije "prebegao" u London, pobunjenici se povlače


Libija: Sukob pobunjenika i vojske kod Brege
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Direktan link

Libijski pobunjenici su se sukobili sa vladinim snagama kod istočnog grada Brega, tokom pokušaja da povrate kontrolu nad njim. (Reuters, 31. 3. 2011.)

Snage libijskog vođe Moamera Gadafija nastavljaju sa napredovanjem u borbi sa pobunjenicima ali je režim pretrpeo snažan udraca nakon što je u Londonu objavljeno da je šef diplomatije Musa Kusa u Velikoj Britaniji i da "više ne želi" da radi za Gadafija.

Pobunjenici, koji se povlače pod snažnim udarom vladinih snaga duž istočne obale, se nadaju da bi Kusin potez i vojna pomoć čije odobravanje Bela kuća navodno razmatra mogli preokrenuti situaciju u njihovu korist.

Musa Kusa na konferenciji za novinare u Tripoliju 18. marta
Istovremeno, NATO je u potpunosti preuzeo komandu nad operacijama međunarodne koalicije protiv Gadafijevih snaga, .

Kusa je u Veliku Britaniju stigao iz Tunisa i nekoliko časova su ga ispitivali britanski zvaničnici.

Kusa, koji je u prošlosti dovođen u vezu sa terorističkim napadom na avion Pan Am-a iznad Lokerbija, neće dobiti imunitet od britanskog niti od međunarodnog pravosuđa, izjavio je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.

"Britansko pravosuđe ni međunarodno pravosuđe neće Musi Kusi dati imunitet. On trenutno svojevoljno razgovara s britanskim zvaničnicima", rekao je Hejg u Londonu.

On je ocenio da Kusina ostavka pokazuje da je Gadafijev režim, koji je već pretrpeo znatne gubitke kadrova, "podeljen, da je pod pritiskom i da se urušava".

Kusa, koji je studirao u Velikoj Britaniji, smatra se jednim od najbližih saradnika Moamera Gadafija. Pre nego što je postao šef diplomatije, bio je višegodišnji šef obaveštajne službe (1994-2009).

Pobunjenici su izgubili kontrolu nad Ras Lanufom i obližnjim gradom Bin Džavadom, dok se povlače i iz Brege. Grad Misrata na zapadu Libije je pod neprestanom vatrom Gadafijevih snaga.

Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si navodi da se pobunjenici jednostavno ne mogu nositi sa disciplinom i vatrenom moći Gadafijevih snaga.

Zapad salje svoje predstavnike u Bengazi

Trenutna situacije je veoma dramatična po pobunjenike, koji su tokom vikenda, zauzeli nekoliko gradova duž obale i sve je ukazivalo na da dobro napreduju uz pomoć udara iz vazduha koalicionih snaga.

Prema većini izvještaja, pobunjenici su pobegli u Adždabiju i očevici su istakli da su civili počeli da beže dalje na istok u Bengazi.


Francuska i SAD najavile su da će poslati svoje predstavnike u Bengazi na sastanak sa privremenom administracijom.

Na Međunarodnoj konferenciji o Libiji u Londonu usaglašeno je da se uspostavi kontakt grupa, uključujući vlade arapskih zemalja radi koordinacije pomoći postGadafijevskoj Libiji.

SAD i Velika Britanija sugerisali su da rezolucija UN kojom je odobrena međunarodna akcija u Libiji, takođe dozvoljava i isporuku naoružanja pobunjenicima.

Bombardovana okolina Trpolija, NATO preuzeo kontrolu

Prema izveštajima američkih medija, predsednik Barak Obama odobrio je tajnu podršku pobunjenicima. Centralna obavještajna agencija (CIA) i Biela kuća su odbile da komentarišu ove izvještaje.

Nekoliko hiljada ljudi je ubijeno a više hiljada je ranjeno od početka pobune protiv Gadafijevog režima pre više od šest sedmica.

Međunarodna koalicija nastavila je u noći između srede i četvrtka bombardovanje ciljeva u Libiji a na meti su bili južni delovi prestonice Tripoli.

Državna agencija Džana javila je da je na meti bio jedan "civilni cilj", bez preciziranja.

Očevici su rekli agenciji Frans pres da su avioni u sredu uveče nadletali istočno i jugoistočno predgrađe Tripolija. Potom su se čule eksplozije u regionu Salahedin, što je jugoistočno predgrađe, i na meti je bila jedna vojna lokacija, rekao je u telefonskoj izjavi za AFP jedan očevidac.

Kanadski general Čarls Boučard, koji komanduje operacijom Ujedinjeni zaštitnik, uputio je na konferenciji za novinare u Napulju, gdje je smještena komnda NATO-a za Mediteran, upozorenje Gadafijevim snagama da ne napadaju civile:

"Napravićete loš izbor ako nastavite takve aktivnosti. Preporučujem da ih odmah obustavite."

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG