Dostupni linkovi

Koalicija: Odlučno zadržati vojni pritisak na Gadafija


Dim i eksplozije u Tripoliju, 29. mart 2011.
Dim i eksplozije u Tripoliju, 29. mart 2011.
Čelnici NATO pakta i zemalja Arapske lige razmatraju sporazum o naoružavanju opozicionih snaga koje se bore protiv pristalica režima Moamera Gadafija.

Ni američki predsjednik Barack Obama ne isključuje tu mogućnost pomoći pobunjenicima koje žele svrgnuti libijskog pukovnika.

Američki predsjednik Barack Obama u interview-u za televizijsku mrežu NBC u utorak veče, u pogledu naoružavanja pobunjenika rekao je:

"Nisam odbacio to rješenje, ali ga nisam ni prihvatio. Još uvijek radimo na procjenama u vezi s tim dokle mogu doći Gadafijeve pristalice.
Omča se steže oko libijskog pukovnika koji tom sjevernoafričkom zemljom upravlja već 40 godina i to „željeznom pesnicom“, rekao je Obama i dodao da bi ga zračni udari možda mogli privoliti da odstupi.

Prijedlog da se libijski pobunjenici naoružaju izazvao je različite komentare unutar koalicionih snaga, ali i međunarodne zajednice u cjelini.

Washington upozorava da su još uvijek nedorečeni ciljevi pobunjenika te način na koji misle stvari dovesti do kraja.

Američki admiral James Stavridis navodi izvještaje obavještajne zajednice o naznakama prisustva al Ka'ide među antigadafijevim snagama.

Gadafi traži zaustavljanje napada

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe spreman je za razmatranje naoružavanja, ali britanski premijer David Cameron podsjeća da važeći embargo ne dopušta opskrbu oružjem.

Katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Hamad bin Jasem Bin Džaber Al Thani (lijevo) rukuje sa američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton (druga lijevo) u društvu delegata na konferenciji u Londonu o Libiji, 29. mart 2011.
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je 48 lidera NATO-a i arapskih zemalja koji su učestvovali na konferenciji u Londonu odlučni zadržati vojni pritisak na Gadafija sve dok su civili u opasnosti.

"Složni smo oko ciljeva. Jedinstvenu smo u zahtjevima da Libija bude država bezopasna za svoje građane, region ili čak šire. Spremni smo sarađivati s ljudima koji u Libiji biraju mirnu i stabilnu budućnost"
, kaže on.

Dok su zapadni i arapski lideri raspravljali o tome kako pomoći Libiji, na terenu su se razvile nove borbe.

Pobunjenici su, nakon uvođenja zone neletenja, postigli rezultate, ali su u međuvremenu bolje naoružane Gadafijeve trupe povratile značajan dio uporišta.

Zračni udari će se nastaviti kao još uvijek najjača podrška zapada antirežimskim snagama.

Libijska službena novinska agencija citira pukovnikovo pismo koje je on navodno poslao svjetskim vođama tražeći od njih da: "zaustave svoje brutalne i nepravedne napade."

Gadafi takođe tvrdi da je "stotine Libijaca ubijeno u bombardiranjima, te da su nad Libijcima počinjeni bezbrojni masakri“.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG