Dostupni linkovi

Saslušanje o aferi "Snimak": Vučković vs Radulović


Saslušanje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića u petak, povodom aktivnosti koje je Tužilaštvo preduzelo na rasvjetljavanju afere "Snimak", završeno je prije nego što je planirano zbog incidenta u kom su učestvovali sam Vučković i predstavnik nevladine organizacije MANS Veselin Radulović.

Konflikt koji je ostao na verbalnoj razmjeni vatre, doduše uz povišen ton i Vučkovićevo mahanje prstom u smjeru predstavnika MANS-a, advokata Veselina Radulovića, koji je iznio određene negativne ocjene na račun Tužilaštva. Vrišlac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković je reagovao ne sačekavši da od predsjedavajućeg dobije riječ:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

Vučković je nakon toga napustio sjednicu, a incidentna situacija je nastala tokom izlaganja predstavnika MANS-a, Veselina Radulovića. Nezadovoljan zbog odluke Tužilaštva da goni samo neke, kako je rečeno, "izvođače radova na terenu", a da ne procesuira same nalogodavce koji su i u diskusijama opozicionih poslanika označeni kao najviši funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista, Radulović je navodio konkretne primjere, nakon čega je izveo zaključak koji se vršiocu dužnosti državnog tužioca, Veselinu Vučkoviću nije dopao.

"I još jedan stav moram citirati iz ovog izvještaja koj je potpisao gospodin Vučković – Ocjenom izlaganja osumnjičenih Mila Đukanovića i Branimira Gvozdenovića Tužilaštvo je utvrdilo da ne postoji osnovana sumnja da je Gvozdenović počinio krivična djela. Iz svega ovoga što ste vi napisali u izvještaju i iz svega ovoga što ste radili prije ovog izvještaja i što nijeste radili, ja jedini zaključak koji mogu da izvedem na kraju jeste da je Tužilaštvo u Crnoj Gori najkorumpiranija institucija. Ja smatram da vi ovim nijeste ostavili ni najmanju dilemu da li je u pitanju neznanje ili korupcija. Tužilaštvo je, ljutili se vi koliko hoćete, najkorumpiranija institucija u Crnoj Gori", ustvrdio je Radulović.

Da će se saslušanje tužioca Vučkovića pred skupštinskim Odborom za antikorupciju završiti konfliktom nagoviješteno je već u ranoj fazi sjednice, kada je reagovao pošto je poslanik opozicionog Demokratskog fronta Koča Pavlović ocijenio Izvještaj Tužilaštva:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link

Podsjetimo. Afera "Snimak" je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno, zapošljavanju i dodjeli kredita radi pridobijanja glasača.

Nakon izbijanja skandala, predstavnici međunarodne zajednice su snažno sugerisali da se cio slučaj mora do kraja rasvijetliti. Tužilaštvo, kao i obično, nije našlo osnova za gonjenje, a ni parlamentarna istraga, tokom koje su saslušani najviši funkcioneri DPS-a, uključujući i njenog šefa, Mila Đukanovića, nije dala konkretne rezultate jer je zbog jednakog broja glasova vlasti i opozicije Odbor usvojio samo tehnički izvještaj.

Ni od saslušanja vršioca dužnosti državnog tužioca Veselina Vučkovića u petak se nije očekivalo ništa novo, a to je tokom paralelne proceduralne polemike, potvrdio i sam predsjedavajući skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović.

"Poenta mog izlaganja nije da saslušamo gospodina Vučkovića. Sve je već rečeno, sve su političari već rekli, rekle su NVO svoj stav, imamo na 60 strana informaciju o tome", naveo je Bulatović.

"Da li se Državno tužilaštvo bavilo samo izjavama iz zapisa sa snimka, kako se to tendenciozno potenciralo u nekim medijima ili se bavilo sveobuhvatnom istražnom djelatnošću", pitanja su koja je postavio državni tužilac, Veselin Vučković koji je na njih i odgovorio:

"Vršeni su pregledi prikupljana obavještenja i dokazi od 19 državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih institucija i preduzeća. Saslušano je preko 400 osoba, inicirani su od strane tužilaštva i aktima nadležnih organa naloženi zakonom propisani oblici inspekcijskog nadzora od strane upravne inspekcije, inspkecije rada i drugih organa kao i potrebna vještačenja", rekao je Vučković.

Rezultate napora Državnog tužilaštva je komentarisao poslanik opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić.

"Ispalo je na kraju da jedino 11 lica, onih najsitnijih riba na terenu, da su sami organizovali akciju teških zloupotreba i kršenja zakona. Zloupotrebe u Crnoj Gori u izbornom procesu su organizovane od strane DPS-a i njihovog rukovodstva", ustvrdio je Mandić.
XS
SM
MD
LG