Dostupni linkovi

Đukanović pred Anketnim odborom: Afera "Snimak" je iskontruisana


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Kao što je i očekivano, premijer i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je odbacio sve optužbe da je njegova partija zloupotrebom državnih institucija došla do izbornog rezultata koji je omogućio nastavak vladanja državom.

Odgovarajući na pitanja članova parlamentarnog odbora, Đukanović je konstatovao da njegova stranka nikada nije zlupotrebljavala državne resusrse, a za aferu optužio dio medija u Crnoj Gori.

Demokratska partija socijalista nikad nije zloupotrebljavala državne institucije u izborne svrhe, aferu „Snimak“ je kreirao dio medija da bi se nanijela šteta predsjedničkom kandidatu vladajuće partije, saopštio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović odgovarajući na pitanja članova anketnog odbora koji treba da utvrdi da li je tokom posljednjih izbora na sjednicama DPS-a planirana zloupotreba insttiucija u cilju postizanja boljeg izbornog rezultata

„Nikada DPS nije organizovano ni neorganizovano zloupotrebljavala državne resurse u svrhu svojih pobjeda na izborima. Jasno mi je da je takozvana afera 'snimak' kreirana u predvečerje predsjedničkih izbora sa namjerom da se na taj način osujete šanse DPS-u i njenom kandidatu da pobijedi na izborima.“

Govoreći o aferi „Snimak“ Đukanović je rekao da je afera kreirana u nezavisnom dnevnom listu koji je okarakterisao kao glasilo vojne obavještajne službe iz Beograda.

Jasno mi je da je to urađeno na bazi jednog glasila koje se izdaje za nezavisni medij, a u suštini je, kako sam nekoliko puta već rekao - oglasna tabla vojnih i bezbjednosnih struktura iz Beograda.“

Uslijedilo je pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Obrada Gojkovića o tome, da li Đukanović smatra da je iz Srbije kreirana afera:

„Da li vi tvrdite da su aferu 'snimak' plasirale vojno-obaveštajne službe iz Beograda i da li optužujete politički vrh vlasti u Srbiji da radi protiv DPS, budući da ste taj isti vrh podržali na njihovim izborima, a oni za uzvrat pozvali neke stranke iz Crne Gore da ovdje sa vama uđu u vlast.“

Đukanović je negirao da je mislio na aktuelnu vlast u Srbiji:

„Iz svega što sam do sada u nekoliko navrata raznim povodima razgovarao sa čelnim ljudima novog državnog rukovodstva Srbije mogao sam zaključiti da pokušavaju da sa Crnom Gorom grade prijateljske, dobrosusjedske odnose, u duhu tradicionalnog prijateljstva Srbije i Crne Gore i naših naroda.“

Za opoziciju je upravo Đukanović glavni projektant izbornih zloupotreba.

Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta je između ostalog pitao Đukanovića, da li će iskoristiti aferu „Snimak“ za unutarstranački obračun protiv nelojalnih kadrova:

„Da li ćete krenuti u obračun sa gospodinom Igorom Lukšićem, prvim osumnjičenim da je omogućio da snimci sa sjednica Predsjedništva DPS izađu u javnost.“

Đukanović je ponovo odbacio ocjene o izbornim zloupotrebama, ali je ignorisao dio koji se odnosio na mogućnost da je jedan od visokih funkcionera dostavio snimke dnevnom listu „Dan“.

„Ovaj odbor nije osnovan da bi se bavio kadrovskom politikom unutar DPS niti odnosima unutar koalicije.“

Predsjednik Odbora Koča Pavlović je konstatovao da afera „Snimak“ ne može tumačiti kao verbalni delikt.

„To su vrlo ozbiljna i teška krivična djela. Dakle, diskriminacija po osnovu partijske pripadnosti u pogledu zapošljavanja, dijeljenja socijala, isplaćivanja iz Fonda rada, dijeljenja poljoprivrednih kredita, brisanja iz biračkog spiska. To su vrlo teška krivična djela. Svjesni ste toga da su oni govorili i predlagali vam, tražili od vas pomoć u ostvarivanju nekih krivičnih djela“, kazao je Pavlović, a Đukanović je na to odgovorio: „Bilo bi maloumno na takvim skupovima razgovarati o tome kako ćemo izvršiti određena krivična djela. Bez obzira na našu konkurenciju, vjerujem da u radu DPS ne možemo pronaći baš neke dokaze koji bi sugerisali da se unutar te partije razgovara na tako neodgovoran način“.

Od početka rada anketnog odbora saslušano je 15 funkcionera vladajuće partije, a među kojima su predstavnici državnih institucija, a koji su takođe negirali da je u predizbornom periodu bilo zloupotrebe državnih institucija u cilju sticanja većeg broja glasova DPS-u.

Podsjetimo na objavljenim snimcima sa zatvorenog dijela stranačkih sjednica DPS-a, čule su se inicijative da se u cilju izborne pobjede pomogne dijelu birača pri zapošljavanju, dobijanju kredita i omogućavanje stručnog osposobljavanja. Pojedini članovi odbora su konstatovali da su funkiconeri DPS-a, tokom saslušanja davali potpuno suprotne izjave od onih koje su se čule na snimcima sa predizbrnih sjednica. Nakon obavljenih saslušanja, parlamentarni odbor treba da definiše zaključke koji će se naći pred parlamentom.
XS
SM
MD
LG