Dostupni linkovi

Netanjahu ne dolazi na američki nuklearni samit


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obavestio je Obaminu administraciju da je odlučio da ne učestvuje na Samitu o nuklearnoj bezbednosti koji se naredne nedelje održava u Vašingtonu, saopštila je Bela kuća. Umesto toga Netanjahu planira da u Vašington pošalje zamenika premijera Dana Meridora.

Ovaj potez mogao bi biti znak daljnjih napetosti između Sjedinjenih Država i Izraela, ocenjuje CNN. Međutim, iz Bele kuće je saopšteno da će SAD i sa izaslanikom Izraela podjednako blisko sarađivati u pitanjima koja se odnose na nuklearnu bezbednost.

Majkl Hamer, portparol Veća za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da administracija pozdravlja učešće izraelskog zamenika premijera, koji će umesto Netanjahua voditi izraelsku delegaciju.

"Izrael je bliski saveznik i mi očekujemo nastavak bliske saradnje u pitanjima nuklearne bezbednosti", rekao je Hamer i dodao:

"To je Samit usmeren na pitanje bezbednosti nuklearnog materijala, na to da učesnici preduzmu praktične mere kako bi osigurali da teroristi ne mogu doći do tog materijala."

Izrael se, inače, smatra nedeklarisanom nuklearnom silom jer nikada nije javno priznao da poseduje nuklearno oružje. Ipak, prema podacima Federacije američkih naučnika (FAS), Izrael raspolaže sa oko 80 nuklearnih bojevih glava, što je svrstava na približno istu ravan s Pakistanom i Indijom, čije arsenale FAS procenjuje na 70 do 90 bojevih glava.

Dvostruki standardi

Netanjahuova odluka da izbegne Samit, na kojem se očekuje učešće više od 40 šefova država ili vlada, donesena je u vreme napetih odnosa između Obamine administracije i izraelske vlade, zbog nastavka kolonizacije arapskog istočnog Jerusalima, koja se isprečila kao glavna prepreka nastavku bliskoistočnog mirovnog procesa.

Prema pisanju izraelskog dnevnog lista Haaretz, očekivalo se da Netanjahu stigne u Vašington u ponedeljak kako bi učesvovao u radu više sastanaka Samita do povratka u Izrael u sredu.

Svetski mediji spekulišu koji bi stvarni razlozi mogli da se kriju iza ovakve Netanjahuove odluke. Tako su online izdanje lista The Wall Street Journal i pomenuti izraelski Haaretz objaviili nezvaničnu informaciju, pozivajući se na izvore bliske izraelskom vrhu, da je Netanjahu zaključio da neke muslimanske države, poput Turske i Egipta, planiraju da na Samitu otvore pitanje izraelskog nuklearnog naoružanja.

Haaretz je objavio i da Egipat i Turska planiraju da zatraže da Izrael potpiše Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, koji brani nedeklarisanim nuklearnim silama da nabave nuklearno oružje.

Neke muslimanske zemlje prigovarale su zbog dvostrukih standarda koji se primenjuju u slučaju Irana s jedne i Izraela s druge strane – dok se na Iran vrši međunarodni pritisak, Izraelu se dopušta da zadrži nuklearni arsenal, ističu mediji.

*****
Pročitajte i ovo:
Bliskoistočna inicijativa: Oprezno u suprotstavljanju Izraelu?
Sve izazovnija misija potpredsjednika SAD
Bajden: Bezbjednost Izraela ključna za SAD
XS
SM
MD
LG