Dostupni linkovi

Bliskoistočna inicijativa: Oprezno u suprotstavljanju Izraelu?


Potpredsjednik SAD Joe Biden na vojnom groblju u Jerusalimu, 9. mart 2010.
Potpredsjednik SAD Joe Biden na vojnom groblju u Jerusalimu, 9. mart 2010.
U svjetskim je novinama danas jedna od važnijih tema nova američka bliskoistočna inicijativa. Komentatori zaključuju da se nijedan američki predsjednik, pa ni Barack Obama, neće usuditi „udariti ozbiljan šamar Izraelu“.

Izrael se izvinio svome najbližem savezniku, SAD što se objavljivanje odluke o gradnji novih 1600 domova u spornom istočnom Jerusalemu poklopilo s posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena. Unatoč tom, nazovi pokajanju, Izrael je objavom nastavka gradnje zapravo pokazao što stvarno misli o mirovnom procesu koji se odvija pod američkim pokroviteljstvom.

Premijer Benjamin Netanyahu spreman je fingirati sudjelovanje u tome procesu, ali njegov je prioritet da na terenu stvori faktičko stanje koje nikakvi pregovori neće promijeniti, piše danas Independent. Komentator dodaje da je računica jasna: nijedan američki predsjednik, pa ni Barack Obama, koji je tako potresno govorio o istorijskoj nepravdi nanesenoj Palestincima, neće se usuditi udariti ozbiljan šamar Izraelu.

Da je izraelska Vlada znala što radi dokazuje i palestinska reakcija na nastavak gradnje židovskih kuća. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odmah je objavio kako neće sudjelovati u neizravnim pregovorima s Izraelom, jer nije ispoštovan osnovni preduvjet koji je postavio za nastavak mirovnog dijaloga.

Izraelski plan gradnje novih domova na području istočnog dijela Jerusalema osudili su generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i američki potpredsjednik Joe Biden.

Strast za anonimnošću

Komentirajući nova bliskoistočna dešavanja, današnji Finacial Times piše i o sukobima u najbližem okruženju američkog predsjednika Baracka Obame koji se više ne mogu prikriti. List podsjeća da je u proteklih nekoliko sedmica Bijela kuća počela obolijevati od sindroma dvorskih intriga, dok se razne grupe i grupice međusobno optužuju za ono što se već naziva "Obaminom propuštenom godinom".

Centralna figura je šef Obaminog kabineta Rahm Emanuel, kojega protivnici i mediji krive za političku paralizu američke administracije. Prođe li reforma zdravstva u Kongresu, Obama će ući u istoriju. U protivnom, u novembru će demokratima preostati jedino da uknjiže gubitke i svađaju se oko toga ko je kriv za poraz, piše Financial Times.

"Frenklin Ruzvelt jednom je rekao da ljude koji rade za predsjednika SAD treba da krasi strast za anonimnošću. Neko je zaboravio da to kaže timu koji radi za Baraka Obamu", zaključuje FT.
XS
SM
MD
LG